helikon vadászati múzeum kiállításBár végig esett az eső, a vadászok kedvét az időjárás nem vette el attól, hogy megtekintsék a második Keszthelyi Trófeakiállftást, melyet szombaton délelőtt nyitottak meg a Helikon kastélymúzeumhoz tartozó Vadászati Múzeumban.
A vendégeket Pálinkás Róbert, a Helikon kastélymúzeum igazgatója üdvözölte, hangsúlyozva: örül, s büszke rá, hogy a trófeakiállítással hagyományt teremtettek. Céljuk - amellett, hogy a szakmának és az érdeklődőknek rangos tárlatot szervezzenek -, hogy segítsék a vadászat társadalmi elfogadottságát.

Varga László, a program szervezésében segítő Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója e gondolatsort folytatva a vadászat és vadgazdálkodás összefüggéseiről, feladatairól beszélt. Kiemelte a magyar erdők, azok vadállománya jó állapotú, értékes. Ezért sokat kell dolgozni - tette hozzá, a társaságuk pedig a fenntartható és eredményes vadászat és vadgazdálkodás mellett kötelezte el magát. Ezután megnyitották a Vadászati Kulturális Egyesület által szervezett képzőművészeti kiállítást, majd felavatták azt az „Őrszem" nevet viselő kültéri szobrot, mely Lakatos Ferenc jóvoltából került Keszthelyre.

A jelenlévők ezután megtekinthették a trófeákat, szám szerint 623 darabot, melyeket vadászok, társaságok ajánlottak fel bemutatásra. Amint Tóth Csaba, a Vadászati Múzeum igazgatója elmondta: minden egyes darab csodálatos, de a sorból kiemelkednek a világrekord magyar gím trófeák, valamint uriózum a hazánkban elejtett legnagyobb aranysakál koponyája is. A program keretében mutatták be a nagyközönségnek Széchenyi Zsigmond egyik vadászfegyverét is, mely állandó darabja lesz a ? keszthelyi tárlatnak. A trófeaszemlét - mely vasárnap este zárul - számos program, egyebek között solymász-, valamint trófeabírálati bemutató is színesítette.

- A trófeaszemle szándékunk és reményeink szerint a szakmának és a múzeum vendégeinek egyaránt szól. Ezért igyekeztünk, hogy a választék minden tekintetben a lehető legszélesebb körű legyen - fogalmazott Tóth Csaba.

Forrás: Zalai Hírlap