dr. Kun Edit és Pechtol JánosSzeptember 15-én ismét a Gödöllői Királyi Kastély és kertje adott otthon az idén immár 6. alkalommal megrendezett Gödöllői Vadásznapnak.
Ebben az évben a hagyományos vadászati módok bemutatása köré épült fel az esemény. A helyszínválasztás nem véletlen: a kastély, akárcsak a város maga, századok óta szorosan összekapcsolódik a vadászattal.

A kilátogatók a bemutatók révén megismerkedhettek az agarászat, solymászat, a vadászkutyázás és az íjászat titkaival, de ezek mellett szarvasbőgés bemutatót is hallhattak, valamint főzőverseny és gyerekprogramok várták még az érdeklődőket. A nézelődők jelentős része kisgyerekkel, kutyával együtt érkezett – de látszólag inkább maga a kert és a kastély, mint a program vonzotta őket a vadásznapra.

A kastély kapuit a Vadászkamara Kürtegyüttes szignáljaira „Erzsébet királyné” nyitotta meg, majd felcsendült a színpadon a Vadászhimnusz a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola „Vadász” kórusa előadásában (vezényelt Kámán Árpád). A megnyitóünnepség és a színpadi programok konferansziéja mint minden évben, ismét dr .Kun Edit volt. A rendezvény fővédnöke, dr. Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke és miniszterelnök-helyettes üdvözlő sorait Pechtol János, a védegylet ügyvezető elnöke és az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára olvasta fel. Ambrózy Árpád, a Magyar Vadászíjász szövetség elnöke – és a gödöllői vadásznap ötletgazdája – a hagyományos vadászati módok fontosságát emelte ki. A közönséget a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója, Gönczi Tibor is köszöntötte. A vadásznapot Gödöllő város polgármestere, dr. Gémesi György nyitotta meg egy elöltöltős puskából leadott díszlövéssel.

Az időjárás kegyeibe fogadta a szervezőket, a programok az előző napok esős időjárása után ragyogó napsütésben zajlottak. Talán ennek és a jól megválasztott helyszínnek köszönhetően volt ilyen magas a látogatottság: a kastélykertben rengeteg család nézelődött, ismerkedett a vadászattal – ennek ellenére más vadásznapokhoz képest szembeötlően kevés volt mind a vásározók, mind a szakmai programok iránti érdeklődők száma. Meglepő módon a gödöllői Szent István Egyetem sem képviseltette magát. A Barokk Színházban dr. Grád András műgyűjtő maroknyi embernek mutatta be „Míves vadászfegyverek” című előadásában a kastélyban kiállított vadászfegyverei közül a legérdekesebbeket.

Napközben a Vadászkamara Kürtegyüttes mintegy fél órás koncerttel szórakoztatta a kilátogatókat, majd a közönséget kürtszó mellett kísérték át a STIHL Timbersport Show helyszínére. A magyar csapat, Juhász István, Rittlinger Róbert, Gyapjas Norbert és Strubel József mutatta meg a kiállítóknak, milyen egy igazi verseny hangulata.

Az Erzsébet-verandán „Természetközeli vadászati módok, vadászati hagyományok” címmel tekinthettek meg fotókat, trófeákat, íjakat és elöltöltős puskákat az érdeklődők. Ugyanitt a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetségének elnökét, Németh Balázst és Pólik Sándor főtitkárt lehetett kérdezni az elöltöltős lövészetről.

Az idei tervekkel ellentétben a Hamvay-kúria falára szánt vitéz Nemeskéri Kiss Géza királyi fővadász emléktáblájának avatását jövőre, halálának 40. évfordulójára halasztották.

A vadételek főzőversenyén 15 csapat mérte össze a tudását. A háromtagú zsűri a Magyar Vadászíjász Egyesület csapata által készített „fűszeres vaddisznó ragu, saját kenyérrel és orjás zöldséggel” remekét ítélte a legjobbnak, így ők kapták a megtisztelő Kastély Főszakácsai címet, míg a közönségdíjat a Gödöllői Sportcentrum birsalmás vadruca levese érdemelte ki.

További képek itt!

Forrás: HuntingPress