Tengerdi Győző, a HM Verga Zrt. vezérigazgatója a Magyarság keresztjének avatásánÚj turisztikai és kulturális központot avattak szeptember végén Alsóperén.
A Bakony szívében a HM Verga Zrt. közjóléti beruházásainak köszönhetően többek között felépült egy ökumenikus kápolna, egy fedett szabadtéri színpad, megújult a Nádasdy-arborétum és elkészült egy gazdagon berendezett látogatóközpont.

Festményre kívánkozó táj suhant el mellettünk szeptember utolsó hétvégéjén. Míg kocsink a Magas-Bakony keskeny erdei útján gurult Alsópere felé, a zöld és barna megannyi árnyalatában játszó fák koronái közt átszüremlő délelőtti nap sugarait élveztük. A HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. beletrafált, jobb időt aligha kívánhatott újabb közcélú fejlesztései bemutatásához.

Bakonynána után már csak néhány kilométer választott el végállomásunktól, a Nádasdy család egykori birtokától. Vajon hányan és kik jártak itt előttünk fiákeren vagy automobilokkal nyolcvan-száz esztendeje? Az emlékezet keveseket őrzött meg úgy, mint gróf Széchenyi Zsigmondot, a híres vadász-írót, aki 1911-ben ezen a területen ejtette el első őzbakját, és öt év múltán első szarvasbikáját is.

Alsópere viszont sosem kizárólag a vadászatról szólt. Egykori gazdái nagy gonddal berendezett angolkertjében a vendégek országunk-világunk legszebb fái, bokrai, virágai között pihenhették ki fáradalmaikat. Aztán jött a háború, és a világégés ezt a nyugalmas hegyvidéket sem kímélte.

A célegyenes végén zsúfolt parkoló, nyüzsgő tömeg fogadott, de a vadászkürtök méltóságos dallamai hamarosan mindnyájunkat csendre intettek. Tengerdi Győző, a házigazda HM Verga Zrt. vezérigazgatója, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a többi díszvendég elfoglalta helyét az erdei színpadon, majd kezdetét vette az avatás.

A miniszterelnök-helyettes felidézte: a kormány idén tavasszal határozott a Bejárható Magyarország keretprogram támogatásáról, mivel úgy vélte, az ország eddig elzárt vagy nehezen megközelíthető részeit is át kell adni a kirándulóknak.– „Azt szeretnénk, ha itthon mindenki otthon érezné magát, ám ehhez, illetve a magyar vidék iránti kötelékek erősödéséhez elengedhetetlen rejtett természeti kincseink megismertetése”– – fejtette ki Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy a HM Verga Zrt. sokat tett és tesz mindezért.

Tengerdi Győző ismertetése szerint az elmúlt hónapokban olyan épületegyüttes, park, emlékművek és kegyhely létrehozásán dolgoztak, amelyet gyermek és felnőtt, erdész, vadász vagy turista egyformán élvezhet Alsóperén. A HM Verga Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: az erdőgazdaság szintén tavasszal indította el A jövő a kezünkben van című közjóléti programját. A társaság körülbelül félmilliárd forintot fordított egyebek mellett kilátók, túra- és kerékpárutak, erdei iskolák építésére és megújítására, ezenkívül rajzpályázatot, kulturális eseményeket is támogatott. A beruházás részeként most elkészült egy fedett szabadtéri színpad és az ökumenikus Szent Imre-kápolna, átalakult a Nádasdy-arborétum, valamint megépült egy látogatóközpont, amelyben hat preparált oroszlán, két leopárd, egy krokodil és több vállmontázsos orrszarvú is helyet kapott.

Ráadásként az arborétumban felállítottak egy nyolcméteres, fenyőfából ácsolt keresztet, a Magyarság keresztjét, amely a szétszakított nemzet összetartozását, a megbonthatatlan köteléket szimbolizálja. Előterében pedig a Példaképek emlékparkja nyújtózik, benne tucatnyi facsemetével a hírneves vadászok és erdészek tiszteletére.
Az új Bakony zöld szíve központ környékét még reggel birtokba vették a vásározók, akik a Veszprém megyei vadásznapra érkeztek, az avatás után pedig sátraik alól és a HM Verga Zrt. konyhájából előkerültek a finom falatok, a jó bor, az ízes pálinka. Az egykori Nádasdy-birtokot muzsikaszó és gyermekricsaj töltötte be.

Forrás: MNO