Bakonybél a legtöbb kiránduló számára festői szépségéről ismeretes. Az alig ezerkétszáz lakost számláló község tökéletes pihenőhely, egyben remek kiindulópontja a környező hegységbe vezető túráknak.

Ha nemcsak barangolni akarunk, de meg is szeretnénk ismerni a Bakony ritkán látható vadjait, különleges növényvilágát, akkor célszerű utunkat a néhány éve megújult környezetben és felfrissített tartalommal működő Erdők Házában kezdenünk. Amit a bemutatóhelyről már belépés előtt tudni érdemes: a török háborúk elmúltával, az 1700-as évek elején a bakonybéli apátság területén majorságot építettek, s majd három évszázaddal később ennek egykori magtárában rendezte be természetvédelmi és erdészeti kiállítását a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A gyűjtemény földszinti terme magát a természetet mutatja be. Felidézi a hegység földtörténeti múltját, megmutatja főbb kőzeteit, ásványait, érdekes földtani jelenségeit. Ugyanitt fényképeken tárulnak elénk a fontosabb növénytársulások egy-egy védett növényükkel. Megismerkedhetünk az erdőket számba vevő mérnökök egykori mérőműszereivel, térképező eszközeivel, munkájával.

Az emeleti terem a természetben élő és dolgozó erdészek, vadászok és a faművesek mesterségébe ad betekintést.

Például az erdőgondnoki szobának berendezett kiállítósarok a selmecbányai erdőmérnökképzésnek és Dobó Jenő farkasgyepűi erdőgondnok életművének feltárásán keresztül a múlt század eleji mérnöki pontosságnak, fegyelmezettségnek, szaktudásnak állít emléket. Egy hangulatos diorámában a Bakony vadon élő állatait láthatjuk, s Dani Pál festő képein az egykori Bakony vadregényes világa tárul fel a szemeink előtt. Ha kinézünk az ablakon, akkor mindezt összehasonlíthatjuk a hegység mai látképével.

Forrás: MNO