vadkárA magyar vadászati ágazatnak éves szinten több mint 20 milliárd forint a bevétele, az ország területén mintegy 1400 vadászatra jogosult társaság gazdálkodik, a vadászterületek átlagos nagysága több mint 6 és fél ezer hektár - ismertette Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Bugyin az Országos vadgazdálkodási és vadkár konferencián október 11-én.

Az első alkalommal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) rendezésében zajló tanácskozáson mintegy 250 résztvevő - erdészek, gazdálkodók, vadászok - volt jelen. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a mezőgazdasági bizottság erdészeti albizottságának elnöke meghatározónak nevezte az ágazatot, és remélte, hogy a konferencia több fontos kérdés megtárgyalására ad lehetőséget, köztük az élőhelyek fejlesztésének lehetőségét a klímaváltozás idején.

A kérdések közé sorolta azt is, hogy rendelkezik-e az ország megfelelő számú szakemberrel ezen a területen. Megerősítette: jogalkotóként készek arra, hogy a szakmával érdemi együttműködést folytassanak.

Győrffy Balázs elmondta, az elmúlt évben 3600 fő hivatásos vadász állt alkalmazásban a vadászatra jogosult társaságoknál. Bár az erdészek, a mezőgazdasági termelők, a nemzeti parkok és a vadászok céljai sokszor nem egyeznek, működésük során vannak olyan részterületek, amelyeken az együttműködés mind a négy szakmának kedvez. Ezért az együttműködést tovább kell építeni, illetve fejleszteni – tette hozzá.

Az elnök kiemelte: a vadászható nagyvadfajok hasznosítási adatai évek óta bővülnek, ez az elmúlt évben is folytatódott.

A tavalyi 400 ezer közeli nagyvadteríték minden idők legmagasabb értéke, a becsült adatok szerint ez a trend folytatódik.

Győrffy Balázs hangsúlyozta, hogy a NAK fontosnak tartja a közös gondolkodást, és erősítené a közös munkát a jogalkotóval és a szakigazgatással, illetve szorosabb kapcsolatot akar kialakítani az Országos Magyar Vadászkamarával és az Erdészeti Tudományos Intézettel is.

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) ügyvezető elnöke beszédében tolmácsolta dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az OMVV elnökének üdvözletét és köszönetét a NAK-nak a rendezvény megszervezésért. Közölte, a következő hónapokban revízió alá kerül a vadászati törvény, ezért is fontos a konferencia megrendezése.

Forrás: MTI