orvvadászatA Büntető Törvénykönyv (Btk.) módosításával már önálló bűncselekmény az orvvadászat, és több év börtön is kiszabható ezért.
Nehéz azt felmérni, hogy ennek mekkora a visszatartó ereje, mert ahogy a vadászok mondták: orvvadászat mindig is volt, van és lesz. Ugyanakkor sok rapsic fennakad a hálón.
Az orvvadászok a legkülönbözőbb módszereket alkalmazzák. A hurkot a vadváltóknál, vagyis az állatok által leginkább használt csapásokon helyezik el, feszítik ki. A jószág ártalmatlan indáknak nézi ezeket, beleesik a csapdába, és ahogy ugrál, megfojtja magát. Ebben az esetben állatkínzás is felmerülhet. Agarakkal főként nyulakat, őzeket ejtenek el. Az illegális kispuskások főként őzeket, dámszarvasokat, mezei nyulakat lőnek le. Légpuskával, parittyával és csúzlival elsősorban a fácánállományt ritkítják a rapsicok.

Az országos vadászegylet becslése szerint a legális vadászatokon kilőtt vadak tíz százalékát ejtik el rapsicok, de az orvvadászat valós mértékét szinte lehetetlen felmérni. A mértéke azonban minden bizonnyal csökkenthető a szigorúbb büntetésekkel.
Az orvvadászok mellett a szőrmés (róka, aranysakál, vaddisznó) és a szárnyas ragadozók (parlagi sas, kékes rétihéja) is pusztítják a vadállományt. Zuberecz Tibor megyei fővadász elmondta, immáron a vaddisznó a legnagyobb orvvadász, főként a létszáma miatt. Békés megyében egy év alatt 40 százalékkal, 1740-re nőtt a számuk. Mivel Békés megye jellemzően apróvadas terület, a vaddisznók kárt tesznek a fácán- és nyúlállományban is. Az orvvadászat csökkentéséért együttműködik a megyei vadászkamara és a rendőrség, több más szervezetet is bevonva.
A megyei vadásznapon elismerést adtak át rapsicokat fogó zsaruknak. A Sarkadi Rendőrkapitányság ügyeleti szolgálata idén február 4-én agárra történő orrvadászatról értesítette a járőröket, akik a megadott adatok alapján Sarkad külterületére, a Kossuth dűlőhöz vonultak.
A helyszínt gépkocsival, majd gyalogosan közelítették meg a közepesen fedett és felázott terepen. A kutatás során négy személyt észleltek kutyákkal, akik próbáltak elrejtőzni, majd menekülni, ami azonban nem járt sikerrel, és közülük a helyszínen három embert elfogtak, agár is volt náluk. Tekintettel arra, hogy a segítségül küldött erősítés a földúton elakadt, az elkövetőket gyalogosan a szolgálati gépkocsihoz kísérték, majd előállították a rendőrkapitányságra. Az eljárás során a 2 elejtett őzbakot – értékük 700 ezer forint –, valamint az orvvadászat során igénybe vett két kutyát is lefoglalták. Az ügyben a Sarkadi Rendőrkapitányság nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Az orvvadászok elfogásért a megyei vadásznapon Krisztován József zászlóst, a Sarkadi Rendőrkapitányság rendészeti osztályának körzeti megbízottját és az osztály járőrét, Rácz Mihály főtörzsőrmestert díjazták.

A rendőrségen megerősítették, évente többször fognak a megye területén orvvadászokat. Korábban Battonyán egy lakóingatlan nyitott udvarában fácáncsapdákat és dróthurkokat találtak a zsaruk. Két férfi Szeghalom külterületén fogott vadnyulat kutyával. A helyszínről menekülő elkövetőket a rendőr elfogta.

Beült a fejők közé, úgy tett, mintha dolgozna

A becslések szerint az orvvadászok megyénkben több tízmillió forintos kárt okoznak évente. A legtöbb a megélhetési orvvadász — ők a húsra mennek —, de egyre nagyobb számban megjelentek a trófeára hajtó, szintén engedély nélkül vadászó zsiványok, akik megtehetik, hogy terepjáróval közlekedjenek, tiltott optikai eszközöket és hangtompítós fegyvert használjanak. Őket a legnehezebb elkapni.
A legérdekesebb  estek közé tartozik, amikor három sarkadi orvvadászt fogtak el a nyomozók és a kommandósok. Az Audiból keresőlámpával a határt pásztázó férfiakat a zsaruk próbálták megállítani, de a sofőr gázt adott, és a trió elmenekült. A rendőrök követték őket, és egy tehenészeti telepnél érték utol a társaságot. A férfiak kiugrottak az autóból, és futni kezdtek, kettőjüket egyből nyakon csípték a zsaruk. Egy embert a tehenészeten fogtak fülön, ő beült a fejők közé, és úgy tett, mintha ott dolgozna. Az úton, ahol a társaság menekült, a rendőrök zsákba csomagolt őzbaktetemet és több lelőtt vadnyulat találtak.

Forrás: Beol