rókaIdén 2013. október 5-e és 20-a között zajlott a veszettség elleni orális vakcinázás őszi kampánya.
Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében szeptember-október hónapban tíz róka bizonyult fertőzöttnek veszettség vírusával, így a határsávi szórás idén kiegészült az első eset körüli 50 km-es körben történő gócvakcinázással is.

Magyarországon a rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állat-egészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Idén ősszel tíz, részben a veszettség monitoring program keretében kilőtt, részben a betegség gyanúja miatt beküldött fertőzött róka miatt a határsávi szórás gócvakcinázással is kiegészült. A következő vakcinázási kampányban (2014 tavaszán) mind a határ menti, mind a góc területen sor kerül majd a vakcinázásra.

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett vakcinát, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított tizennégy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el. A fertőzött területeken a járási főállatorvos a házimacskák veszettség elleni rendszeres, megelőző védőoltását is előírhatja. Ezzel mind az ebtartók, mind a macskatartók nagyban hozzájárulnak a veszettség elleni védekezés sikeréhez.

Humán fertőződés, megbetegedés nem történt. Azokban a gazdaságokban, amelyekben a háziállatok érintkezhettek a fertőzött rókák valamelyikével járványvédelmi intézkedések léptek életbe (forgalmi korlátozás elrendelése és a gazdaságban tartott állatok vakcinázása).

Fontos tudnunk!
 A természetellenesen viselkedő (barátságos, vagy támadó magatartást mutató) vadon élő emlősállattal (róka, aranysakál, kóbor eb) ne érintkezzen!
 Ha jármű által elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott róka tetemet talál, ne érintse meg!
 Mindkét fenti esetben értesítse az állategészségügyi hatóságot!
 Ha veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát.
 Ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait véli felfedezni rajta, haladéktalanul értesítse állatorvosát!
 Ne feledkezzen meg az ebek őszi – kötelező – veszettség elleni oltásáról!

Forrás: ForestPress