Az erdő- és vadvédelemmel kapcsolatos tevékenységet értékelték a Fejér megyei rendőrök és az erdőgazdálkodási szakemberek a közelmúltban.
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és munkatársai a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezetőivel Soponyán, a Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Centrumban tárgyalták meg az együttműködési megállapodásuk tapasztalatait, haditervet dolgoztak a fatolvajok ellen a közelgő télre. Most kezdődik ugyanis a szezonja az illegális fakitermelésnek, amivel a favágók jelentős kárt okoznak az erdők tulajdonosainak.
A két szervezet vezetője által aláírt dokumentum még 2013. februárjában jött létre. Az összefogás célja az volt, hogy a Fejér megyei erdők és vadállomány védelmében közösen lépjenek fel a rendőrök, erdészek és a vadászok. A mostani értekezlet lehetőséget teremtett arra, hogy az elmúlt hónapok közös munkáját értékeljék.

A rendezvényen részt vett Mórok Csaba, Mezőfalva polgármestere is, aki beszámolt a rendkívül jó együttműködésről az önkormányzat és a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság között. Elmondta, hogy a rendőr, polgárőr, erdész, hivatásos vadász közös szolgálatok komoly eredményeket hoztak a falopások visszaszorításában. A polgármester elismeréssel szólt a helyi körzeti megbízottak munkájáról, akik szabadidejükben is több ilyen jellegű akcióban vettek részt. Beszámolt számos közös felderítésről, tettenérésről is. Az egyenruhások több fatolvajt is elfogtak, majd szabálysértési őrizetbe vettek. Elégedettségének adott hangot, hogy ezen kényszerintézkedés a rendőrség körében bevett gyakorlat, ami sok esetben visszatartó erővel bír.
Az együttműködést dr. Varga Péter, megyei rendőrfőkapitány, Majoros Gábor, a Vadex Zrt. vezérigazgatója, és Katona József, a Mezőfalvi Zrt. erdő és vadgazdálkodási ágazat igazgatója is jónak értékelte. Elmondták, a hideg téli hónapokban a falopásokra, az orvvadászat megelőzésére kell figyelni. Új jelenségként, hogy bizonyos területeken még illegális szarvasgombagyűjtők is megjelentek.

A vezetők megbeszélték, hogy a következő hónapokban a közös, rendszeres akciókat a tapasztalatok figyelembevételével tervezik meg.

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap