elöltöltős vadászat„Kutatási célú vadászati engedélyt kértünk és kaptunk, hogy az elöltöltő fegyveres vadászati móddal kapcsolatosan gyakorlati tapasztalatokat szerezhessünk, segítendő a jogalkotók munkáját. Íme, a részletek.

Október 23-a az első nap az életemben, amikor egy elöltöltő puskámat nem lőtérre készülve tettem a tokba, válogattam hozzá a szükséges kellékeket, hanem az járt a fejemben, hogy mi kellhet majd a vadászterületen a fegyver megfelelő működtetéséhez. Mert oly sok év után azon a napon áttört egy határvonal: legálisan vadászatra használhatom immáron elöltöltő puskámat…

Az elöltöltő fegyveres vadászat ügye nem új keletű hazánkban, bár kétségtelen, hogy az elmúlt években felgyorsult megvalósulásának folyamata. A Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetségének (korábban Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége) kezdeti célkitűzései között már megalakulásakor is szerepelt a vadászat ügyének előremozdítása.

Október 23-án tettük meg a legnagyobb lépést afelé, hogy ez a cél megvalósulhasson. Száz év elmúltával ismét magyar vadászterületen, magyar vadászok elöltöltő fegyverrel indulhatnak az erdőzúgást hallani, s a vadat űzni.

Szövetségünk mindent megtett annak érdekében, hogy az elöltöltő fegyveres vadászati mód a hagyományos vadászati módok közé emeltessen a vadászati jogszabályok módosítása után. Az elmúlt évek munkájának, kutatásainak köszönhetően a szakmai szervezetek egyöntetűen támogatták tervünket, így ez év tavaszán elhatároztuk, hogy kutatási célú engedélyt kérünk az illetékes hatóságtól, hogy a hosszú előkészítő munka után gyakorlati tapasztalatokra is szert tehessünk, és a jogszabályok előkészítéséhez olyan tapasztalati hátteret alakíthassunk ki, amelyre biztonsággal támaszkodhatunk majd.

Milyen feltételek vonatkoznak az elöltöltő fegyveres vadászati módra?

A kutatási célú program keretében a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztálya által kiadott engedély értelmében 2014. február 28-ig vadászhatunk vaddisznóra, szarvasra, dám, őzre és muflon tarvadra, valamint a dolmányos varjú, a szarka és a szajkó kivételével az egyéb apróvadfajok közé sorolt vadfajokra az Ipoly Erdő Zrt. 13-570410-134 kódszámú vadászterületének természetvédelmi oldatlom alá nem eső részein.

A kutatásban a MEFLVSZ azon tagjai vehetnek részt, akik érvényes vadászjeggyel és lőjegyzékkel rendelkeznek, valamint letették az elöltöltő fegyverek biztonságos kezelésére vonatkozó szövetségi vizsgát. (Az egyesület tagjává válik automatikusan minden olyan lövészegyesületi tag, akinek egyesülete a MEFLVSZ tagszervezete, vagy aki vadászként, lövészként – magánszemélyként – egyénileg vált ki egyesületi tagságot.)

A kutatási terv eredményeiről a kutatási időszak lezártát követő 60 napon belül a MEFLVSZ köteles jelentés küldeni a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztálya részére.

Kik vehetnek részt a programban?

Szeretnénk, ha minél több tapasztalt vadász részt venne a programban, ha megfelelő készséggel bír elöltöltő fegyverek kezelésében.

Mik az elöltöltő puskákkal kapcsolatos elvárások?

A fegyvernek képesnek kell lennie 2500 J-t meghaladó torkolati energiára úgy, hogy a lövész nem haladja meg a gyári maximum töltet mértékét. Képesnek kell lenni 80 méteren 10 centiméteres körön belül találni a fegyverrel.

A fegyvernek rendelkeznie kell érvényes műszaki tanúsítvánnyal. A minimális csőhossz 45 centiméter kell hogy legyen, a kaliber pedig legalább .50-es. A vadászatok során .50-es kaliberből kúpos lövedék, nagyobb kaliberekből kúpos és gömb lövedék is lőhető.

Hogyan jelentkezhetek a programban való részvételre?

Ha rendelkezel érvényes vadászjeggyel, lőjegyzékkel, és már van elöltöltő fegyveres vizsgád, vagy még nincs, de meg szeretnéd azt szerezni, várjuk leveled a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mai lcímen.

Köszönetnyilvánítás:

Ezúton köszönöm mindazon szakembereknek, vadásztársaknak, támogatóknak a segítséget, akik tevőlegesen is részt vettek a folyamatban! Először is szeretném megköszönni minden munkatársamnak az elmúlt évek hosszú, sokszor kilátástalannak tűnő, de mindig hittel végzett munkáját. Köszönettel tartozom így dr. Batta József Tamásnak, Pólik Sándornak, Eötvös Péternek, Hamza Emilnek, Vida Gábornak, Almay Gábornak, Nyitrai Józsefnek, Nyikos Attilának, Cseterki Imrének. Köszönettel tartozom ezen felül a nagy öregeknek, akik az egész vadászattal kapcsolatos folyamatot elindították 1995-ben: Cziglényi Alpárnak és Káldi Gábornak (†).

Köszönöm a támogatást dr. Semjén Zsoltnak, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének, Feiszt Ottónak, az Országos Magyar Vadászkamara elnökének, Pechtol Jánosnak, a Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnökének, dr. Székely Istvánnak, az Országos Magyar Vadászati Védegylet jogászának, Pető Zoltánnak, a Pest Megyei Kormányhivatal vadászat és Halászati Osztályának vezetőjének, Szabó Zoltánnak, a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi igazgatóságának vezetőjének, Vajai Lászlónak, a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati főosztály nyugállományú főosztályvezetőjének valamint Szabó Ferencnek, a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati főosztály főosztályvezető-helyettesének.

Ezen felül köszönet az Ipoly Erdő Zrt.-nek azért, hogy a kutatási programot befogadta. Köszönet illeti így Kiss László vezérigazgató urat, Guzsik Alfréd fővadászt, Varga Zoltánt, a Kemencei Erdészet vezetőjét és Bényei Tamást, a „Börzsöny” vadászterület hivatásos vadászát.

Németh Balázs
elnök
Magyar Elöltöltő Fegyveres
Lövészek és Vadászok Szövetsége”