farkas a bükkbenNéhány napja egy szürkefarkas tetemét találták meg a Bükki Nemzeti Parkban. Az állattal puskalövés végzett – írta a Blikk október 22-én.
A fokozottan védett állat lelövéséért a tettes akár öt évet is kaphat. A tetemet és pusztulásának körülményeit a hatóságok vizsgálják.

A lelőtt állat egy jól fejlett, 2-3 év körüli hím volt, kiváló fizikai állapotban. A puskagolyó a bal hátsó lábát roncsolta szét, vélhetően a vérveszteségbe halt bele – mondta Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kuratóriumi tagja. Az állatvédő szerint vadász lőhette le, és nem téveszthette össze a farkast más állatfajjal. Mivel a farkasok mindig falkában vadásznak, nehéz őket például kóborló német juhászkutyákkal összekeverni.

A nemzeti park munkatársainak hivatalból feljelentést kell tenniük a 250 ezer forint eszmei értékű nagyvad kilövése ügyében. A tetemet először a Fővárosi Állatkert állatorvosaihoz szállították, akik megvizsgálták és megröntgenezték, majd a NÉBIH-hez került az állat, ahol hatósági igazságügyi szakértői vizsgálatot végeznek. A boncolás eredménye a jövő hét közepére várható.

A szürke farkasok több mint 100 év után tértek vissza a Bükkbe, már több jel is utalt, a vadfajt már le is fényképezték a Bükkben. A természetvédők hónapok óta figyelmeztetik lehetséges felbukkanására az arra járókat.

Forrás: HVG