Vaddisznóvonal kezdte meg működését Salgótarjánban: a lakosság a 06-20-400-3205-ös telefonszámon jelentheti be, ha valahol belterületen, vagy annak közelében vad felbukkanását észleli.
A nógrádi megyeszékhely földrajzi adottságai miatt - a belterületek a legtöbb városrészben erdővel határosak - mind a kertekben, mind a közterületeken felbukkanhatnak főleg vaddisznók, de őzek és rókák is. Ez a lakosság egy részében félelmet kelt, ugyanakkor olyanok is akadnak, akik a tiltás ellenére etetik őket.

Fodor Enikő, a salgótarjáni polgármesteri hivatal igazgatási és építéshatósági irodájának vezetője az MTI-nek elmondta: a város közigazgatási területén hat vadászatra jogosult szervezet működik, ezek közül öt határos belterületekkel. Készítettek ezért egy listát a város utcáiról aszerint, hogy melyik vadásztársaság területével határosak, így a telefonos bejelentés alapján a kezelő azonnal tudja, hogy kit kell értesítenie. A közeljövőben ügyeleti rendszer kialakítást is tervezik, hogy az adott területen mindig álljon rendelkezésre intézkedni tudó személy.

A közeljövőben egy oktatófilm is készül a Nógrád megyei kormányhivatal vadászati és halászati osztályának közreműködésével. Ez pár percben mutatja a lakosságnak, hogyan lehet eredményesen védekezni a vadkárok ellen.

Forrás: MTI