Az intézkedések vidékfejlesztési források felhasználásával, a gazdák és a vadgazdálkodás kölcsönösen előnyös együttműködésével 2014-től jelentősen hozzájárulhatnak az apróvadfajok állományának megőrzéséhez.
A programot a Magyar Madártani Egyesület, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szent István Egyetem közösen jegyzi.

Az apróvadállomány általános csökkenése hazánkban egyre aggasztóbb méreteket ölt, ezért az érintettek ágazatok (vadgazdálkodás, természetvédelem, mezőgazdaság) összefogása sürgető feladat. Az apróvadállomány csökkenésének megállításának kulcsa valószínűleg a mezőgazdasági földhasználat megfelelő befolyásolása, ezért indokolt egy olyan kezdeményezés elindítása, amely az apróvadfajok számára bizonyos földhasználati előírások önkéntes vállalásán, és azok ellentételezésén keresztül teremt alkalmas élőhelyet. Ezért az anyagban konkrét javaslat olvasható egy horizontálisan meghirdetendő apróvadvédelmi agrár-környezetgazdálkodási célprogram elindítására, továbbá a készítők jelzik azokat a módosítási irányokat, amelyek megítélésük szerint nélkülözhetetlenek a kapcsolódó nem termelő beruházások széleskörű elterjesztése érdekében.

Bár a javaslat nem tér ki a végrehajtással kapcsolatos részletekre, a kezdeményezés elindulásával a megfelelő intézményi kapcsolatok megteremtése kiemelt fontosságú lehet. A támogatási rendszer működtetésének szinte minden szakaszában – így a kommunikációban, a támogatási kérelmekkel kapcsolatos információáramlás biztosításában, a helyszíni ellenőrzésekben, valamint a támogatások valós környezeti hozadékának vizsgálatában – indokolt a vadgazdálkodási szakterület különböző szereplőinek részvétele.

A bemutatott javaslat jó időzítéssel kapcsolódhat a 2014-2020. időszak vidékfejlesztési forrásainak hazai programozásához, így szerencsés esetben 2014-től jelentősen hozzájárulhat az apróvadfajok állományának megőrzéséhez.

Forrás: MME