Természetkárosítás miatt nyújtott be vádiratot a Kiskunhalasi Járási Ügyészség a Kiskunhalasi Járásbírósághoz az ellen az öt olasz vadász ellen, akik összesen 717 védett madár tettemét akarták behozni az országba.

Mint arról beszámoltunk: a vadászok szeptember 7-én, 18 óra 30 perc körül a tompai közúti határátkelőhelyen akartak két gépkocsival belépni Szerbiából Magyarország területére. A vámvizsgálatot végző pénzügyőrök az autókban elrejtve összesen 717 darab, a férfiak által Szerbiában elejtett védett madár – fürj, erdei pityer, fitiszfüzike, mezei poszáta, sárga billegető, valamint guvat – tetemét találták meg, melyeket a vádlottak Magyarországon keresztül Olaszországba akartak szállítani.

A védett állatok Magyarországon történő átviteléhez hatósági engedély szükséges, a vádlottaknak azonban nem volt ilyen engedélyük. A madarak eszmei összértéke 33 millió 600 ezer forint, a tetemeket a nyomozás során a bíróság már elkobozta – tájékoztatta szerkesztőségünket Schmidt Gábor, a megyei főügyészség szóvivője.

Az olasz vádlottak biztosíték megfizetése ellenében elhagyhatták az országot, szabadlábon védekeznek. A terhükre rótt bűncselekményt a törvény 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Forrás: Baon