Őriszentpéteren három őrségi vadásztársaság, a Széchenyi Zsigmond, az Őrségi és a Vadása Vadgazdálkodási Egyesület közösen rendezték meg a II. Őrségi Vadásznapot. A vadászok rendezvényére a Tökfesztivál második napján vasárnap került sor.

Mint utólag bebizonyosodott, ez jó döntés volt, a programok jól kapcsolódtak egymáshoz. Ekkor rendezték meg a XI. Nemzetközi vadpörköltfőző versenyt is. A vadásznap fő attrakciója azonban az őriszentpéteri székhelyű Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság megalakulásának 50. évfordulóját köszöntő ünnepség volt. A rendezvénysátorban felállított pulpitusra először Őriszentpéter polgármestere, Őr Zoltán lépett. Őt a vadászok a főzőverseny megnyitására kérték fel. A kisváros elöljárója elmondta, hogy a tizenegyedik alkalommal megrendezett vadpörköltfőző verseny nagyszerűen illeszkedik a jubileumi Tökfesztivál programjába, ám a korábbi években bizonyította, hogy önállóan is megállja a helyét.

– Az Őrség természeti adottságokban szerencsés terület. A 60 százalékos erdősültség, a nemes vadállomány, a gazdag teríték mind hozzájárulnak a rendezvény sikeréhez – mondta a polgármester, majd a főzőverseny közösségformáló, csapatépítő szerepéről is szólt. A polgármester után dr. Gömbös Sándor mondott ünnepi beszédet a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság jubileuma alkalmával.

– Vajon gondolták-e az alapítók ötven évvel ezelőtt, hogy az általuk elindított társaság ilyen eredményes lesz. Gondolták-e, hogy milyen évtizedek következnek, milyen fantasztikus terítékekkel büszkélkedhetnek majd, milyen kitűnő vadgazdálkodási eredményeket érnek el? Minden bizonynyal nem, és nem láthatták azt sem, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük. Ám az, hogy a mai nap itt lehetünk, és vadásztársaságunkat ünnepelhetjük, azt jelenti, hogy az alapítók és utódaik nagyon jó munkát végeztek – kezdte mondandóját az ünnepi szónok, majd azzal folytatta, hogy a társaság a 80-as, 90-es években a vadgazdálkodás területén a megye élvonalába tartozott. Igaz, előtte történt egy sajnálatos vadászbaleset, ám éppen az ez utáni megújulás hozta a kitűnő eredményeket. A kihívásokkal azóta is bátran szembenéznek, volt belőlük jócskán. Gondoljunk csak az új vadászati törvényre, vagy a területhatárok átrajzolására. Dr. Gömbös Sándor végezetül köszönetét fejezte ki az alapítóknak, és a második alakalommal megrendezett vadásznap kapcsán elmondta, hogy az Őrség vadásztársadalma érett arra, hogy ilyen ünnepe lehessen.

A II. Őrségi Vadásznapot hivatalosan Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke nyitotta meg. Beszédét azzal kezdte, hogy példamutató az őrségi vadgazdálkodók öszszefogása. Bebizonyították, hogy nemcsak országos, vagy megyei szinten lehet vadásznapokat szervezni. Az ilyen rendezvények népszerűsítik a vadászatot, és ez nagyon fontos, mert az országos vezetés is célul tűzte ki azt, hogy a magyar vadászat és vadászok hírnevét őrizni és gyarapítani kell. Az ilyen rendezvények nagyban hozzájárulnak a vadászat jó megítéléséhez, amely az utóbbi időben pozitív irányba mozdult el. Az elnök említést tett még a magyarszombatfai vadászati kiállításról is, amelynek megléte jelentősen hozzájárult a vadásznap megrendezéséhez. Gömbös Mátyás által magánerőből működtetett tárlat egyedülálló és ma már országos hírnévre tett szert.

A hivatalos megnyitó után Gagyi István kitüntetéseket adott át, majd Hubertus-misére került sor, melyet Varga Ottó címzetes esperes celebrált.

Forrás: Őriszentpéteri Önkormányzat