Folyamatosan emelkedik Zala megyében a családi gazdaságok aránya, egyre többen fedezik fel az életforma előnyeit.
A régió adottságai miatt kevéssé alkalmas földművelésre, vadban viszont gazdag: a helyi vadállomány évi 1,7 milliárdos bevételt jelent, azonban a nagyvad által okozott károkat is mérsékelni kell.

A Rádió Orient műsorában Horváth Gyula, a megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság vezetője számolt be munkájáról. A Vadászati és Halászati Osztály fő feladatai a vadászterületek határainak kijelölése, a zárt téri vadfarmok ellenőrzésének segítése, az apróvadtenyésztés engedélyezése, a területi vadgazdálkodási tanács működtetése, az éves vadgazdálkodási tervek jóváhagyása, valamint a vadkárszakértők nyilvántartásba vétele” – sorolta a feladatokat az igazgató. „A vad előtt nincs államhatár – így a hivatal felvette a kapcsolatot a szlovén kollégákkal” – emelte ki. A felek kölcsönösen tájékoztatják egymást, ami a vadlelövések tervezésénél és a tényadatok számonkérésénél nagy segítség. Az igazgató hozzátette: nagy támogatás a szlovén fél által használt digitális rendszer, amellyel nagyobb pontossággal behatárolható a vad elejtésének helyszíne.

Zala megyében 314 ezer hektáron, 52 vadászterületen folytatnak vadgazdálkodást. Sokan közvetlenül gyakorolják vadászati jogukat, azonban jellemző annak bérbe adása is. Jelentős a külföldi bérvadászat. Horváth hozzátette: a megye nagyvadfajairól, főleg szarvasáról és vaddisznó hajtóvadászatairól híres. „A vad által okozott mezőgazdasági és erdei károk csökkentése érdekében optimalizáljuk a nagyvadállomány szintjét” – fogalmazott.

A Rádió Orient műsora teljes terjedelmében meghallgatható itt.

Forrás: Orientpress