A Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett nagyvad apasztási program útmutatása alapján, az elkövetkezendő három és fél évben a tizenöt évvel ezelőtti nagyvad létszámok visszaállítása hárul fő feladatként a megyei vadgazdálkodókra a vadászati hatóság koordinációja révén.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságához, mint vadászati hatósághoz egyre több vonalon érkeztek jelzések mezőgazdasági vadkárokról és vadelütésekről, amik rámutatnak arra, hogy a megyei vadgazdálkodóknak jelentős felelősséggel kell kezelnie a gondoskodásukra bízott vadállományt. A témáról szakmai konzultációt szervezett a Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága.

Megyénk két kiemelten kezelendő nagyvadja a vaddisznó és az őz, melyeket egyöntetűen érint az állományaik káros mértékű növekedésének megállítása érdekében az országos nagyvad apasztási program. A széleskörű tájékoztatás érdekében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága szakmai konzultációt kezdeményezett Jász-Nagykun-Szolnok megye és Pest megye vadgazdálkodói és az országos vadgazdálkodás szakmai vezetősége között.

Az adott programot Kiss Róbert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója nyitotta meg, majd Szabó Ferenc a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály vezető helyettese, továbbá Dr. Csányi Sándor, mint a nagyvad apasztási program szakmai kidolgozásával megbízott egyetemi tanár tartott előadást.

Az előadók egységesen kiemelték a Jász-Nagykun-Szolnok megyei őz, fácán és mezei nyúl állományok világhírű értékét, mint nemzeti kincsünket és hangsúlyozták, hogy vadgazdálkodóink hatalmas felelősséggel tartoznak a rájuk bízott vadállományok fenntartásáért, minőségének megóvásáért és az utókor számára való megőrzéséért.

A nagyvad apasztási program nem csak a vadállomány és az ember együtt élése során keletkező problémák elhárításáért jött létre, hanem a vadállományok minőségi megőrzése a fő célja.

Megyénk vadgazdálkodását illetően elhangzott, hogy az őzállományok szükséges mértékű apasztása révén az azokkal való minőségi vadgazdálkodás kell, hogy iránymutató legyen a vadgazdálkodók részére és a vaddisznó állományok apasztása révén a fácán és mezei nyúl állományok megóvása a cél.

(JNSZMKH Földművelésügy Igazgatósága)