21. alkalommal várja látogatóit a Fegyver, Horgászat, Vadászat kiállítás a HUNGEXPO-n. Több mint 200 kiállító standját és változatos, különleges programokat tekinthetnek meg a látogatók február 13-a és 16-a között. Íme, az ünnepélyes megnyitóünnepség!

„A FeHoVá-n a régi barátokat összeköti a közös, nemes szenvedély, amely elsősorban a természet szeretetében testesül meg” – fogalmazott köszöntőjében a Vadászkamara Kürtegyüttes szignálja után a megnyitó házigazdája. Dr. Kun Edit, aki már hagyományosan vezeti a kiállítás megnyitóünnepségét, külön köszöntötte dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, ifj. Hubai Imrét, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vidékfejlesztésért felelős alelnökét, Feiszt Ottót, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökét, Pechtol Jánost, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) ügyvezető elnökét, Fűrész Györgyöt, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) ügyvezető elnökét, dr. Jung Lászlót, az állami erdőgazdaságok feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. ügyvezető igazgatóját, prof. Faragó Sándort, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorát, Bernard Lozét, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) elnökét, Marghescu Tamást, a CIC vezérigazgatóját, dr. Kelemen Attilát, a Román Vadász- és Sporthorgász Egyesület alelnökét, dr. Suba Imrét, a Szlovák Vadászkamara és Vadászszövetség igazgatóját, és végül, de nem utolsó sorban a FeHoVa házigazdáját, Ganzer Gábort, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatóját.

Ganzer Gábor köszöntőjében kiemelte: nemcsak egy szakma, hanem egy ősi mesterséget gyakorló, büszke közösség számára nyitotta meg kapuit a kiállítási központ. „Ősi harc ez a család táplálékának megszerzésére, kutatási vágy, megfigyelés, tudásszomj, kalandkeresés, gyűjtési szenvedély, erdők, mezők, nádasok szeretete” – idézett Fekete Istvántól. Emellett pedig egyebek mellett szakmáról, gazdasági tevékenységről és szenvedélyről, kultúráról, életformáról van szó, tette hozzá. A vadászat és a horgászat elválaszthatatlan részei a vidéki életnek, amelyeket nem csak megőrizni kell, hanem fejleszteni is. A FeHoVa pont emiatt az összetett jelleg miatt a HUNGEXPO egyik legkülönlegesebb kiállítása. A szervezők igyekeznek évről évre méltó ünneppé tenni ezt az alkalmat – szögezte le a vezérigazgató, és ezt az idei kiállítás több programjával, így a trófeakiállításokkal és horgászprogramokkal támasztotta alá. Egy kiállítás sikere a látogatókon is múlik, márpedig a FeHoVa célközönsége különösen szívén viseli a szakma sorsát, ezért is van a kezükben – jó kezekben – a FeHoVa.

„A FeHoVá-n összefutnak a vadászok, horgászok, természetkedvelők útjai, amelyek nem csak a környező, de távoli országokból is vezettek ide” – fogalmazott megnyitójában dr. Fazekas Sándor. A tárcavezető tolmácsolta dr. Semjén Zsolt, az OMVV elnöke és miniszterelnök-helyettes üdvözletét is, aki eredetileg megnyitotta volna a rendezvényt, ám végül mégsem tudott részt venni rajta. A látnivalók közül kiemelte a fegyverműveseket, a természetfotósok munkáit, a kürtösöket és a szarvasbőgő versenyt. A solymászok bemutatójáról szólva felhívta a figyelmet arra: igazi hungarikummal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Kitért az utóbbi évek jogalkotási sikereire is, így a halászati törvényre, amely a horgászati haszonvételt helyezi előtérbe és védi a halállományt a többi között azáltal, hogy az orvhalászat – miként az orvvadászat is – szabadságvesztéssel sújtott bűncselekmény lett, az elkövető két évet is kaphat. Emellett a hal gasztronómiában betöltött szerepét is igyekszik növelni a VM: a karácsony előtti kampánynak hála 20 százalékkal nőtt a halfogyasztás (reméljük, hogy rövidesen a vadhúsfogyasztáson is sikerül lendíteni, akár hasonlóképpen is! – a szerk.). A hazai erdők védelmét és fejlesztését illetően dr. Fazekas Sándor elmondta: a tárca a folyamatban lévő erdészeti támogatások révén 3000 embernek adnak munkát, további 15 ezret pedig erdészeti közmunka keretében foglalkoztatnak. Az erdősültség folyamatosan nő: 2010 óta 12 500 hektárt telepítettek, így elérte a 21 százalékot. Az erdők ráadásul mindenki – lovasok és biciklisek – előtt is nyitottak.

A minisztérium hagyományosan jó és magas színvonalú kapcsolatot ápol a vadgazdálkodókkal, a vadászokkal, ezek érdekképviseleti szerveivel és piac szereplőivel is. Ennek hála megszületett és hatályba lépett az új vadászvizsga rendelet is, amely a vadászati képzés átláthatóságát, a biztonságos vadászatot szolgálja – emelte ki a szakminiszter. Az elmúlt évek további, a vadászati ágazatot érintő eredményeit sorra véve a miniszter megemlítette hivatásos vadászok jogköreinek kiterjesztését, az orvvadászat önállú büntetőjogi kategóriává válását, a fegyvertartással kapcsolatos bürokratikus terhek csökkentését és a lőfegyvertartáshoz szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat a jogosítványhoz szükségessel való összevonását. Végül, de nem utolsó sorban: a vadgazdálkodók számára egyszerűbb lett a vadhús eladása, aminek eredményeként a vadgazdálkodási ágazat nyereségessé vált, a 2010-es, nullszaldós eredményhez képest 2013-ban már 1,4 milliárd forintos nyereséget mutatott. Ami a vadászat kulturális jelentőségét illeti, ennek elismerése a március 29-én, Hatvanban megnyíló Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, amely kiemelt állami beruházásként jön létre.

Az utolsó felszólaló, Bernard Lozé, a CIC elnöke leszögezte: Közép-Európa évszázadok óta példát mutat fenntartható vadgazdálkodásból és természetvédelemből, ő maga, szülei és nagyszülei mindig is nagy tisztelettel viseltettek a magyar vadászati kultúra iránt. A CIC hitvallása, hogy nemzedékről nemzedékre tovább kell adni a kulturális örökségünket. Mára a Tanács határokon átívelő szervezetté vált többek között a magyar kormányzatnak és dr. Semjén Zsoltnak hála, hiszen a CIC központja is hazánkban, Budakeszin van. A szervezet egy sor másik nemzetközi civil szervezettel működik együtt, így például az Egyesült Nemzetek Szövetségével (ENSZ), az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezettel vagy az UNICEF-fel. A munka célja a fenntartható természethasználat, és ehhez az út nem a különbségek, hanem a hasonlóságok megtalálása a különböző vadászati szervezetek között.

Az ünnepség záróakkordjaként a NAK, az OMVV és az OMVK stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. Ennek célja, hogy a kölcsönösség elve alapján a magyarországi agrárgazdálkodó szervezetek, földtulajdonosok és földhasználók, valamint a vadászatra jogosultak, a sport- és hivatásos vadászok segítsék egymás tevékenységét. Ezen túlmenően további cél, hogy közösen előmozdítsák a mezőgazdaság és vadgazdálkodás fejlesztését természeti értékeink megőrzése és védelme érdekében. A három szervezet a jövőben együtt véleményezi az ágazatot érintő jogszabályokat, és közösen szervezett fórumok során vitatják meg a sarkalatos kérdéseket, terjesztik elő javaslataikat a döntéshozóknak. A megállapodást ifj. Hubai Imre (NAK), Pechtol János (OMVV) és Feiszt Ottó (OMVK) írta alá.

További képek itt!

Forrás: HuntingPress