A hagyományokhoz híven Bükfürdőn rendezték meg a Vas megyei vadászbált: a Fürdő étteremben 464 vendégnek terítettek február 15-én este.
Az érkezőket a Vas megyei vadászkürtösök fogadták a bejárat előtt, odabenn a hölgyvendégeknek pedig Koledics János kedveskedett egy-egy cserép színes virággal.

A megyei vadászbál töretlen, sőt növekvő népszerűségét jelzi, hogy a jegyek már január elején elfogytak. Erről is beszélt a vendégeket köszöntő Gagyi István, a megyei vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke. Külön köszöntötte többek között V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárt, Feiszt Ottót, az OMVK elnökét, dr. Jámbor Lászlót, a Győr-Moson-Sopron megyei kamara elnökét, Ágh Péter országgyűlési képviselőt, Ágh Ernőnét, a Vas megyei Kormányhivatal főigazgatóját, dr. Tiborcz János dandártábornokot, Vas megye rendőrfőkapitányát, dr. Pusztavámi Mártont, az Agrárgazdasági Kamara vasi elnökét, dr. Galántai Györgyöt és végül, de nem utolsó sorban a sárvári járási hivatal vezetőjét. Gagyi István beszédében megemlékezett az örök vadászmezőkre távozott vadásztársakról, és köszönetet mondott mindazoknak, akik felajánlásaikkal hozzájárultak a bál sikeréhez.

– Nem először töltök el önökkel egy báli estét, de sem az idő, sem a rutin nem segít, így aztán az az izgatottság sem múlik, amit akkor érez az ember, ha egy különleges társaságba érkezik – mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt. Szokásához híven ezúttal is egy Széchenyi Zsigmondtól idézett gondolatot osztott meg a bálozókkal: „a fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért, amik vagyunk.”

A pezsgős koccintás és a Savaria Táncsport Egyesület táncosainak műsora után Pereznyák Zoltán csapata ismét megmutatta, milyen is a legendásan híres vadászbáli ételsor: a tyúkhúsleves és a tárkonyos vadraguleves után pirítóson érkezett a lilahagymával megbolondított natúr libamáj, majd ki-ki eldönthette, hogy töltött csirkemellel, libacombbal, mézes kacsamellel, netán burgundi szarvassülttel vagy Wellington módra elkészített sertésszűz mignonnal csillapítja éhségét. Az almás-mákos tortaszelet elfogyasztása után sokan érezték úgy, hogy le kell mozogni a vacsorát: a tempót a Percsák zenekar diktálta, 22 órától pedig az ország hatvanévesen is bomba formában lévő diszkókirálynője, Szűcs Judith, aki szintén megtáncoltatta közönségét.

Akárcsak tavaly, most is az étterem összes termére szükség volt, hogy elférjenek a vendégek. A legtöbb asztalnál összeszokott, a bálba minden évben visszajáró baráti társaságok szórakoztak: a vadászok között láttuk dr. Orbán Péter egykori országos rendőrfőkapitányt, Rudolf Wiednert, a HUKE-csoport tulajdonosát, baráti társaságban bálozott prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház vezérigazgatója, akárcsak dr. Árva Pál vaskeresztesi borász és a finom, díjnyertes pálinkáiról ismert kőszegdoroszlói Pongrácz László. Dr. Németh István, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója, Samu László, a Herman Ottó Szakképző Iskola vadászképzésért felelős szakmai igazgató-helyettese is bálozott, dr. Unger István ezredesről, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság gazdasági igazgatójáról pedig megtudhattuk, hogy remek és kitartó táncos.

Egy jó bálon a hagyományok őrzése mellett újdonságokra is szükség van: az idén először választották meg a vadászbál szépét. A zsűri a várandósságának 21. hetében járó kismamának, a gyöngyösfalui Horváth Tímeának ítélte oda a címet, udvarhölgyei Tóth Orsolya és Bodorics Anett lettek.

Éjfél után gazdára találtak a tombolanyeremények, és a svédasztal is újabb falatozásra csábított: vargányás vaddisznópörkölt dödöllével, velős pirítós, tatárbeefsteak, kocsonya, sonkatekercs, virsli, körözöttel töltött paprika és paradicsom közül válogathattak a bálozók, mellé friss kifli, pirítós dukált. A bál hajnali fél ötkor ért véget: ahogy kell, magyar nótázással!

Forrás: Vaol