Felavatták a NEFAG ZRT Pusztavacsi Vendégházát.


A NEFAG Zrt. a társadalmi igényeknek megfelelve fontos feladataként kezeli az erdők közjóléti funkcióinak magas színvonalon történő biztosítását. A közjóléti tevékenység a társaság működtetésének egyik alappillérévé vált az elmúlt évek során.
A tevékenységet szolgáló létesítmények fenntartása, fejlesztése folyamatos, jelentős forrásigényű, de örömmel vállalt kötelezettség, amelynek eredményei igazán a szolgáltatást igénybevevő emberek boldog tekintetén keresztül mérhetők.

A Pusztavacsi Parkerdő és Ökoturisztikai Központ szerves része volt a több évtizede működő vadászház,  amely korlátozott lehetőségeivel, de mégis, számtalan kellemes élményt szerzett az ide látogató turistáknak, vadászoknak.
Az elmúlt években megvalósított bővítés, átalakítás csak rövid ideig jelentett megoldást a minden tekintetben megnövekedett igények kielégítésére.
A megújítás egyre fokozódó igény volt a területet kedvelő túrázók, vadászok és természetkedvelők részéről, míg végre sikerült a NEFAG Zrt. rövid távú  közjóléti fejlesztési programjába beilleszteni a vendégház újjáépítését.

A gondolatokat tettek követték és hosszas tervezés végén rendelkezve a tulajdonos hozzájárulásával, megvalósulhatott a régi álom.
Az épület páratlanul impozáns tervének elfogadását követően pályázat útján került sor a kivitelező vállalkozás kiválasztására. A számos pályázó ajánlataiból a bíráló bizottság javaslatára végül egy kecskeméti társasággal kötött kivitelezői megállapodást a cég, a 270 m2 alapterületű épület kivitelezésére.
A Pusztavacsi Erdészet a kivitelező részére 2013. június 5. napján adta át a munkaterületet. A rövid határidő ellenére a kivitelezők remek munkája eredményeként a csodálatos, igazán természetbe illő, látványosságnak sem utolsó épületet 2014. február 12-én műszakilag átadták.
A vendégház köré összpontosulnak mindazok a létesítmények (az erdei tornapálya, a szauna, a sétáló ösvények és a kiépített pihenőhelyek), amelyek az ide látogatók kényelmét, a pihenni vágyók rekreációs lehetőségeit a sportolni, túrázni kívánók igényeit szolgálják.

A környező vadászterületen továbbra is egyedülálló lehetőség van az egyéni és társas vadászatra.
A létesítmény a legmodernebb felszereltsége révén hétvégi túrák szervezésére, családi kirándulásokra, rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A társaság reményei szerint a vendégház méltó kifejezője a társadalom irányába megvalósított nyitás szándékának, a környező térség fejlesztése iránti elkötelezettségüknek.
A zrt. egykori vadászháza ma már nem elégítette ki a XXI. századi igényeket, így eldöntötték, hogy megújítják a vendégházat.

Az ünneplő vendégeket Barabás Botond, a Szolnoki Szigligeti Színház művésze köszöntötte, majd a Himnusz elhangzása után a közelgő tavaszra utalt. Emlékeztetett, hogy a régi vadászház a Pusztavacsi Erdészet életében fontos helyszín volt, ahol fontos események zajlottak egykor. A gondolat megszületésétől kezdve az volt biztos, hogy a háznak nyitottnak kell lennie a túrázók számára.

Az ünnepi alkalomra megjelent dr. Szűcs Lajos, országgyűlési képviselő, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, Pogácsás Tibor országgyűlési képviselő, Monor Város polgármestere, Jóri László, Pusztavacs polgármestere, dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár- és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatója, Nagy András, az MFB igazgatója, a NEFAG ZRT felügyelő bizottságának elnöke, Klemencsics András, az Erdészeti Igazgatóság vezetője, valamint számos erdészeti társaság vezérigazgatója. Eljöttek a beruházás tervezői és kivitelezői: Hartmann Tibor, aki megálmodta az épületet, Répás Tibor ügyvezető, Pintér Ákos építésvezető, akik megvalósították.

A megjelenteket először Dégi Zoltán, a társaság vezérigazgatója üdvözölte, aki emlékeztetett, hogy az ország földrajzi középpontjában, a magyar akác és a pusztavacsi dám hazájában vannak. A Szász-Coburg hercegség birtokán az 1800-as évek közepén kezdődött el a tudatos erdő- és vadgazdálkodás – idézte fel a szónok a kezdeteket. – Az egykori vacsi pusztákon az erdő területe hamarosan hétszáz holdról 4070 holdra nőtt. Ágoston herceg ekkoriban telepítette ide az első dámokat is. Ettől az időtől kezdve a pusztavacsi emberek életében az erdő fontos szerepet töltött be. Jelenleg a pusztavacsi községhatár erdősültsége eléri a 70 százalékot. Ezt az arányt és erdőképet már a társaság dolgozói alakították ki. A dámpopuláció napjainkban meghaladja az ezer példányt.

A társaság stratégiai céljai között megfogalmazták a fenntartható-tartamos erdőgazdálkodás mellett azt is, hogy a társadalom minél szélesebb körei számára legyen elérhető az erdő, vagyis a természet szépségeinek megismerése, tehát a közjóléti szerepvállalás. Ezzel a céllal esik egybe a Pusztavacsi Vendégház felújítása is, amely szolgálni fogja a természetjárókat és a vadászvendégeket egyaránt.
Az 1960-as években szabvány erdészlakásként épült korábbi vadászházat az elmúlt évtizedekben átépítették. Az a döntés született, hogy a régi épület helyén egy vadonatúj létesítmény valósuljon meg. 

A vezérigazgató elmondta, hogy a térség vezető erdőgazdálkodójaként évek óta nyereségesen tevékenykednek, a saját 32 ezer hektár erdejükön folytatott munkájukon kívül a magán-erdőgazdálkodók telepítéseit és a tiszai tározók védőfásításait is elvégzik. A cég eredményei lehetővé teszik, hogy évente 100 milliós nagyságrendű közjóléti beruházásokat hajtsanak végre. Megemlítette a szolnoki Erdei Művelődési Ház és Parkerdő fejlesztéseit, a karcagi parkerdő és tornapálya kiépítését, s idén további közjóléti objektum átadására is sor kerül.

A beruházások fenntartásának költségigénye évente mintegy 60 millió forintot tesz ki – fűzte hozzá Dégi Zoltán. – Ám ezt, a jövő nemzedék érdekében végzett biztosan megtérülő befektetésként kell kezelni. Reményeik szerint a felnövekvő generáció számára az erdő szeretete, védelme, a környezettudatos életmód már természetes lesz. Arra számítanak, hogy Budapest közelsége, a jó közlekedés a látogatottságot biztosítani fogja. A szakszerű vadgazdálkodás eredményeként egyre több bel- és külföldi vadászvendég látogat oda. A vadászati turizmusnak ugyanolyan fontos alkotórésze a kényelmes ellátás, mint az aranyérmes bika terítékre hozása - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Végezetül köszönetet mondott a beruházásban közreműködő valamennyi résztvevőnek, kiemelve Magyar Istvánt, aki a beruházás felelőse volt, Szigeti Zsolt ágazatvezetőt, Friedrich Ferenc műszaki ellenőrt.

 

Forrás: ForestPress