Kegyetlen kínhalált halt egy kicsinyét váró őz a napokban Apátfalva határában: egy orvvadász által kihelyezett dróthurok fojtotta meg.

A magyarcsanádi vadászok felháborodtak, 100 ezres nyomravezetői díjat ajánlottak fel.
A vemhes őz bizonyára órákig szenvedett, mire elpusztult. Felháborító, hogy vannak, akik képesek ilyen kegyetlen módon végezni egy kicsinyét váró állattal – indokolta a magyarcsanádi Maros Vadásztársaság elnöke, Tóth József, miért ajánlott fel 100 ezer forintos nyomravezetői díjat. A pénz annak jár, aki információkkal szolgál arról, ki helyezett ki hurkokat a társaság vadászterületén. Aki tud valamit, az apátfalvi rendőrőrsön tehet bejelentést személyesen, vagy a 20/918-3800-s telefonszámon.

Mint az elnök lapunknak elmondta, a vemhes őz tetemére az apátfalvi termálkertészet melletti erdőben bukkantak. A megfulladt állat néhány hét múlva hozta volna világra utódját, már az is tisztán kivehető volt, hogy egy bakot. A környéken további tucatnyi kihelyezett dróthurkot találtak. A vadászatnak ez a módja szigorúan tiltott: a hurokba kerülő állat kínszenvedések közepette pusztul el. Egy-egy őzet a vadásztársaság éveken át etet, gondoz, értéküket megbecsülni szinte lehetetlen – a mostani eset azonban nem is az anyagiak miatt fájdalmas veszteség a vadászoknak. – Mi kilőjük a vadakat, így szinte pillanatok alatt, szenvedés nélkül pusztulnak el. Hurokban megfulladni méltatlan egy vadon élő állathoz – mondja Tóth József.
A hurokkal történő orvvadászat az utóbbi időben egyébként egyre gyakoribb. A közelmúltban láttak a csanádi határban egy másik, zavartan viselkedő, erősen lefogyott őzet. Kiderült, hogy az ő feje is hurokba szorult, de valahogyan elszakította a drótot. A hurok azonban tovább szorította, a nyakán a drót által okozott sebek súlyosan elfertőződtek – segíteni már nem lehetett volna rajta, le kellett lőni.

Forrás: Délvilág