Csökkenő bevétellel, de a lényeg, hogy pozitív mérleggel zárult a zalai vadgazdálkodók számára a 2013-2014-es vadászati év.
Minden év február végén zárul az előző, és márciustól már indul is a következő vadászati év. Az 52 zalai vadgazdálkodó márciusban összesítette és a vadászati-halászati felügyelőségnek leadta az előző időszakban megvalósult gazdálkodási eredményeiket. Ezek iránt érdeklődtünk Lázár Attilától, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati-halászati osztályvezetőjétől.

– A február 28-án zárult 2013-14-es vadászati évet a bevételek és kiadások mérlegét összevetve mintegy 58 millió forint plusszal zárta Zala megye – közölte az osztályvezető. – A tavalyit megelőző, 2012-13-as évben magasabb, közel 126 millió forint volt a zalai vadgazdálkodók éves eredménye. Összességében azonban az a lényeg, hogy ha kevesebb is, de nyereségesen alakult a tavalyi év is – mondta Lázár Attila.
Az elmúlt vadászati év legszebb trófeájú gímszarvas bikáját a bagodi Szép Zala Vadásztársaságnál a német dr. Dieter Wissmach lőtte. A trófea súlya 12,8 kilogramm, 241,28 nemzetközi pontot kapott.

Az éves vadászati mérleg legfontosabb meghatározói közé tartozik a vadkár, ami tavaly szintén csökkent az előző évihez képest. Míg 2012-ben mintegy 418 millió forint volt a kifizetett mezőgazdasági vadkár, addig a most zárult vadászati évben mintegy 295 millió forintra csökkent a kifizetett vadkár.
– A vadkár mérséklődése úgy véljük, elsősorban azzal lehet összefüggésben, hogy a vaddisznó állomány jelentősen csökkent, a vaddisznó teríték alakulása is ezt mutatja. Továbbá a kukorica vetésterületének alakulása is befolyásolhatta a károk csökkenését. A megyére vetített vadkár persze egy átlag. Vannak területek, ahol sokkal nagyobb volt a disznó kártevése, és olyan is, ahol kevesebb. A vaddisznók számának csökkenését a két vadászati év terítékének alakulása is mutatja. Míg 2012-ben 12.700-at ejtettek el a megyében, addig az utóbbi vadászati évben 6500-ra csökkent az elejtett vaddisznók száma. E legnagyobb mezőgazdasági károkat okozó vadfajunkra azonban jellemző, hogy nagyon szapora. Akár egy év alatt is rendkívül el tud szaporodni. Ezért állandó vadászati nyomás alatt kell tartani a vaddisznót, ezt a nyomást nem szabad fellazítani, ellenkező esetben azonnal reagál rá. Az állomány kedvező, tehát csökkenő alakulását szeretnénk továbbra is megőrizni – részletezte a vaddisznóval kapcsolatos számokat és hatósági elvárást Lázár Attila.

A vadásztársaságok bevételeit döntően alakító tényező a bérkilövések számának alakulása. Mint az osztályvezető elmondta, a külföldi bérlelövések bevételének nagyságrendje nem változott, mintegy 300 millió forintra alakult, a belföldi vadászok által fizetett bérlelövések azonban jelentősen csökkentek. Az előző évi 417 millió forintról a 2013-14-es évben mintegy 309 millió forintra. A lőtt vadból származó bevétel Zala megyében a 2012-es 486 millió forinttal szemben most 354 millió forintra alakult.
A gímszarvas állomány zalai száma stagnál, de mint az osztályvezető közölte, a vaddisznóval együtt a gímszarvas esetében is megkövetelik az emelt számú vadászati terveket. A gímszarvas zalai állománya a lezárult vadászati évben 5800-zal csökkent, a lelövések mellett ez az elhullások számát is tartalmazza. Az őz terítéke 5300-ra alakult, dámvadból 90-et lőttek. Muflon már létezik vadaskertben is Liszón, ott 18-at lőttek, a Keszthelyi-hegységben levő állományából pedig 10-et. Zala megye nem gazdag apróvadban, ennek megfelelően mezei nyúlból egy év alatt 53-at tudtak lőni. Emellett még mintegy 6100 fácán és 1800 róka is puskavégre akadt.

– Jó reményekkel vághatunk neki az új vadászati évnek. A vadállományt nem gyengítette le az enyhe tél, várhatóan a trófea súlyok alakulása is kedvező lesz. Az időjárás azonban a vaddisznó szaporodásának is kedvezett, nem tizedelte meg őket a tél. Most születnek az új vadászati tervek. Mi hatósági oldalról továbbra is fenntartjuk az emelt lelövési számokat. A fő célunk az, hogy a nagyvad, azon belül a gímszarvas és vaddisznó állománya a gazdálkodók által elviselhető szintre csökkenjen – mondta végül Lázár Attila.

Forrás: Zalai Hírlap