Látogatható a hatvani Vadászati Múzeum / A Pincehelyi Erdészet: homokon is lehet… / Zsitfapuszta: egy ideális élőhely / Kisvasúttal a Szalajka-házhoz / Karapancsai kalandozások – II. rész / Ökoturisztikai fejlesztések a Keszthelyi-hegységben

Március 29-én, Hatvanban ünnepélyes keretek között átadták a felújított Grassalkovich-kastélyban létrehozott Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumot. A Heves megyei város főterén ezzel egy időben rendezték meg az első Országos Horgász-Vadász Napot. A nagyszabású esemény a Szent Adalbert templomban Hubertus-misével kezdődött, majd a polgármesteri hivatal előtt felállított színpadon a megnyitóval folytatódott, melynek végén Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke Hubertus Kereszt kitüntetést adott át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, az Országos Magyar Vadászati védegylet elnökének, valamint a múzeum ötletgazdájának és megvalósítójának, Szabó Zsolt polgármesternek.

A változatos műsorok – melyek közül a legnépszerűbb talán a történelmi vadászruha bemutató volt – gyakran ragadtatták tapsra a szépszámú látogatóközönséget, a hazánk minden megyéjéből érkezett kamarai főzőcsapatok pedig arról gondoskodtak, hogy senki ne távozhasson üres gyomorral a rendezvényről. A kor igényeinek minden tekintetben megfelelő múzeum átadásán részt vett Áder János köztársasági elnök és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is, akik a szalag átvágását követően megtekintették a kiállítást.

A Pincehelyi Erdészet: a homokon is lehet…

DSCN0265A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tolna megye erdőterületéből 23 000 hektár állami erdőterületen és ezzel együtt közel 30 000 hektár vadászterületen gazdálkodik. A Pincehelyi Erdészet Bikács térségében homoki területeken telepített erdőállományokat kezel, ahol a mostohább termőhelyi körülmények között is összefüggő, helyenként különlegesen szép erdőtömböt tartanak fenn. Sőt, ezen vidéken olyan ritka és védett növények is megtalálhatók, mint az árvalányhaj, az apró nőszirom, a fekete kökörcsin, a báránypirosító vagy a homoki vértő.


Zsitfapuszta: egy ideális élőhely

vadaszterulet_zsitfaA SEFAG Zrt. Iharosi Erdészetének 6.500 hektáros Zsitfapusztai vadászterülete Lábod tőszomszédságában található, és majd’ 60 százalékos erdősülségével, közel 100 hektárnyi vadföldjével, értékes tölgyeseivel, valamint vadrejtő sűrűségeivel együtt igen változatos élőhelyet biztosít az itt élő nagyvadfajok, különösen a kiváló minőségű gímszarvas-állomány számára. A terület legerősebb agancsú bikája több mint negyedszázada 1988-ban került terítékre. A trófea a bírálaton 13,88 kilogrammot nyomott a mérlegen. Ilyen nagysúlyú háremurat azóta nem sikerült elejteni, de a tíz kiló körüli trófeák azért jellemzőek az innen kikerülő daliákra. A hat férőhelyes Zsitfapusztai Vadászház a terület szélén, számos természeti látnivaló szomszédságában, családias hangulattal várja vadász- és nem vadász vendégeit.


Kisvasúttal a Szalajka-házhoz


shA Szalajka-ház az Egererdő Zrt. területén, Gyöngyössolymos és Mátraszentimre között, Lajosházától 4 km-re található. A Mátravasút idáig vezető, Gyöngyös-Lajosháza kisvasúti vonal meghosszabbítását 2009-ben adták át a forgalomnak, ám sajnos a tavaszi árvíz már 2010-ben megrongálta. 2012-től azonban ismét járnak a vonatok a Gyöngyös-Szalajka-ház teljes vonalán, mint azt április 4-én, a megújult, csaknem ötven vendég befogadására alkalmas turistaszállás ünnepélyes átadójára érkező vendégek tapasztalhatták. Az Egererdő jóvoltából a meghívottak a kisvasúttal közelíthették meg az erdőgazdaság saját forrásából, mintegy 60 millió forintból kialakított, mesés környezetben elhelyezkedő, új közjóléti objektumot.


Karapancsai kalandozások – II.rész

gemenc_Beda-Karapancsa_vadaszkastelyKorábbi adásunkban – igaz csupán felszínesen – már bemutattuk a Hercegszántóhoz közel, a Gemenc Zrt. területén, a Béda-Karapancsa tájegységen található, a századfordulón Albrecht királyi főherceg által építettet Vadászkastélyt, illetőleg annak környékét. A komoly történelmi múlttal bíró, gazdag hagyományokkal rendelkező komplexumot akkoriban a hazai vadászok Mekkájának neveztük, ahova legalább egyszer minden magyar jágernek kötelessége elzarándokolni. Terjedelmi okokból azonban sok mindenről nem eshetett szó, így forgatócsoportunk újfent felkerekedett, hogy ellátogasson a Gemenc Zrt. talán legismertebb vadászterületére és a legendák nyomába szegődjön…


Ökoturisztikai fejlesztések a Keszthelyi-hegységben


IMG_9791A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztés-sorozatának egyik ünnepélyes eseményére – a Bélapi-pihenő, illetőleg a Bél Mátyás és a Batsányi János kilátók – avatására kapott meghívást a HAZAI VADÁSZ stábja a Bakonyerdő Zrt-től. Ez a környék mindig is kedvelt túrázó célpontja volt az idelátogatóknak és a helyi lakosoknak. Érdekesség, hogy bár az építmények két szomszédos hegyen helyezkednek el, a 8,5 méter magasságban lévő panorámaszintekre felkapaszkodók elé különböző látvány tárul. A Balatonhoz közelebbi Bél Mátyás kilátóról a magyar tenger vízfelülete és nyugati irányban a partvonal fedezhető fel, egészen a keszthelyi öbölig, míg a Batsányi János kilátóról a szigligeti öböl, valamint a hátterében a bazalt tanúhegyek láthatók.


HAZAI VADÁSZ TV Magazin április 13-án vasárnap, 11 órakor az ECHO TV csatornán!