Nagy érdeklődést kiváltó megyei vadgazdálkodási fórumot szervezett a SMKH Földművelésügyi Igazgatósága, az OMVK Sm-i Területi Szervezete és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége.

"Somogy megye vadgazdálkodásának aktuális kérdései"-

címmel 2014. április 4-én 9-13 óra közötti időpontban a Somogy megyei Rendőr Főkapitányság aulájában, ahol több mint 130 fő jelent meg a jogosultak képviseletében. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Feiszt Ottó, az OMVK elnöke, több szomszédos megye kamarai és vadászati hatóságot képviselő munkatársa, valamint az erdészeti hatóság és a természetvédelem munkatársai is.

A levezető, Kemenszky Péter az Omvk Sm.-i Ter. Szerv. titkára köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette a programot.

Elsőként Dr Boda Pál, a kamara elnöke nyitotta az előadássorozatot, A vadgazdálkodást érintő aktuális jogszabályváltozásokról-címmel, amelyben felvázolta a március 15-ével hatályba lépett PTK.-nak a vadászatra jogosultakat markánsan érintő kérdéseit. A főbb pontok, amikben változás történt:
- az egyesületek felépítése, szabályzataik és bizottságaik
- az egyesületi vezetők megnövekedett felelőssége harmadik féllel szemben
- a vadkárt érintő kérdések negatív irányú változásai
- a vad gépjármű ütközések kapcsán a jogosultak megnövekedett kárfelelőssége
Előadását követően elmondta, hogy az itt elhangzott anyagot egy tájékoztató levél formájában a kamara és a szövetség eljuttatja a tagjaihoz, illetve a honlapján is közzéteszi.
Második téma volt Az aranysakál Somogy megyében- címmel Kemenszky Péter előadása, amelyben ismertette a sakál Somogy megyei terítékadatait, valamint a 2012-ben a vadásszövetség által indított „Aranysakál monitoring programot”, annak részleteit, és az e témához szorosan kapcsolódó, általa kutatott gyomortartalmon alapuló aranysakál – táplálékvizsgálatok részeredményeit.

Ezt követte Prof. Dr Náhlik Andrásnak, a NYME rektor helyettesének Nagyvadgazdálkodásunk aktuális kérdései – című előadása, amelyben országos és Somogy megyei adatokat és tendenciákat ismertetett nagyvadgazdálkodás, hasznosítás témában, külön kitérve a mezőgazdasági és erdei vadkárokra, a megnövekedett nagyvadlétszámra, és a létszámcsökkentés szükségességére.

Tíz perc rövid szünet után Hercegfalviné Demeter Erzsébet, a SMKH Földművelésügyi Igazgatóság igazgatója beszélt Somogy megye vadgazdálkodásának aktualitásairól a számok tükrében, elemezve és összehasonlítva az elmúlt két vadászati idény terv és tényszámait, felvázolva egyben a jövő feladatait.

Prof Dr Csányi Sándor, a SZIE és az OVA képviseletében A nagyvadállomány gazdálkodás elemzése című előadásában az elmúlt több mint negyven év vadgazdálkodásának tényszámait hasonlította a huszadik század elejének tényszámaihoz, levonva a következtetéseket a nagyvadlétszám növekedését, csökkentésének kormányzati szinten történő jövőbeni kezelését illetően. Megjegyezte, hogy az OVA felé nyújtott adatszolgáltatást több kritika is éri, viszont felhívta a figyelmet, hogy a számok a vadászatra jogosultaktól érkeznek, akik felelnek a valós adatszolgáltatásért.

Utolsónak megtartott előadásában Pánovics Magdolna az Allianz Hungária Biztosító Zrt. képviseletében – szorosan kapcsolódva a PTK kedvezőtlen változásaihoz – A vad – gépjármű ütközések esetleges felelősségbiztosításának jövőbeni lehetőségét vázolta fel a jogosultak képviselői részére. Előadásában kitért a biztosítás feltételeire, a biztosító és a biztosított kötelezettségeire egy esetleges szerződéskötés kapcsán. Előadása végén elmondta, hogy a kamarán keresztül kérhetik meg a jogosultak az elérhetőségeit, hogy a jogosultak részére ő, vagy kollégái kellő információt szolgáltathassanak.

Az előadások után hozzászólások, kérdések, észrevételek következtek az egyes elhangzott előadások kapcsán, a rendezvény a tervezett 13 órakor zárta kapuit.

Köszönjük, hogy az egyetemek részéről felkért neves előadók és megyénk előadó szakemberei elfogadták meghívásunkat, és előadásaikkal emelték rendezvényünk színvonalát. Köszönjük továbbá a megjelenteknek az aktív érdeklődést és a nagyszámú részvételt, valamint társszervezőinknek az együttműködést!

Kemenszky Péter

Forrás: OMVK Somogy