2014. május 14.-én került megrendezésre a Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége, az Országos Magyar Vadászkamara B.-A.-Z. megyei Területi Szervezete és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, közös szervezésében „A vadászati jog gyakorlásának aktuális jogkérdései – különös tekintettel az új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseire” című vadgazdálkodási konferencia a Miskolci Egyetemen.

A témaválasztás alapját a 2014. március 15.-én hatályba lépett, új magyar Polgári törvénykönyv megszületése adta, mely jelentős jogszabályi változásokat hozott a vadászatra jogosultak körében is. A konferencia helyszínéül az Egyetem egyik jól felszerelt nagyméretű előadójában került sor, ahol a szervezők legnagyobb örömére a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően közel 200 vadász jelent meg. Nagy örömre adott okot, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadászatra jogosultak szinte kivétel nélkül képviseltették magukat a színvonalas szakmai rendezvényen, de jelen voltak az érintett hatóságok képviselői is, úgy mint a megyei kormányhivatal, rendőrség, bíróság, ügyészség munkatársai. Külön megtiszteltetés volt, hogy elfogadta meghívásunkat az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, Pechtol János, az OMVV és OMVK jogi képviselője Dr. Székely István, a Nimród vadászújság kiadó igazgatója Dr. Kun Edit és a Vadászlap főszerkesztő-helyettese Wallendums Péter.

A megjelenteket Dr. Székely László, a Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetségének Elnöke, és Dr. Szabó Balázs, a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának oktatója, az Országos Magyar Vadászkamara B.-A.-Z. megyei Területi Szervezetének Vezetőségi tagja köszöntette. Elnök úr megnyitó gondolataiban kiemelte a vadászati közélet és kultúra javításának fontosságát, emellett kitért arra is, hogy mennyire hasznos a szakmai jellegű ismeretek átadása a vadászok, vadászatra jogosultak részére, melyben kiváló partner a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kara. Erre kitűnő példa, hogy már nem első alkalommal került megrendezésre közös konferencia a jogi karon. Ezt követően Szabó Balázs, mint a konferencia főszervezője és levezetője bemutatta a konferencia előadóit és témáikat.


Az első pár percben a résztvevők a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának vadászati témakörben kifejtett oktatási tevékenységét ismerhették meg a jogi kar hallgatói önkormányzatának vezetőinek bemutatásában, egyfajta rövid felvezetőként.

Az első szakmai előadást Dr. Kiss István, a Miskolci Törvényszék gazdasági kollégiumvezetője tartotta meg: A vadásztársaságok szempontjából releváns, egyesületekre vonatkozó új Ptk. szabályok címmel. A téma jellegéből adódóan meglehetősen terjedelmesen taglalta bíró úr az egyesületeket, így sok vadászatra jogosultat érintő változásokat az új polgári törvénykönyv rendelkezéseinek fényében. Feltétlen kiemelést érdemelnek az egyesületek vezető tisztségviselőinek felelősségére vonatkozó szabályok, melyek gyakorlati alkalmazása az egyik legvitatottabb kérdésként merült fel az elmúlt időszakban a vadásztársaságok életében is, ugyanis a média hatására a vadászatra jogosultak vezetőiben komoly félelem alakult ki saját pozíciójuk kapcsán, konkrétan anyagi felelőséggel tartoznak-e társaságuk káraiért.

Fontos volt, hogy az előadás rámutatott a szabályok pontos értelmezésére, magyarázatára, ezáltal tisztázva sok korábban felmerült aggályt, kérdést a vezetői tisztségekre vonatkozó jogszabályok kapcsán. A törvény pontos értelmezésén kívül további segítséget, biztosítékot jelenthet majd az előadások során is felvetett biztosítások megkötése is, melyek pontos tartalmát a napokban az OMVV által kiírt pályázatban formálhatnak meg a biztosító társaságok.

A második előadás már szűkebb területet ölelt fel, konkrétan: A vadászható állat által okozott károkért való felelősség, különös tekintettel a „vadütközés” eseteire, melyet Dr. Barta Judit, ME-ÁJK Kereskedelmi Jogi intézeti Tanszék tanszékvezető asszonya ismertetett. A konferencia résztvevői körében talán az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt előadásból kiderült, hogy az új szabályozás nem változott akkora mértékben, mint azt korábban a média beharangozta, ugyanakkor kétségtelen tény az is, hogy a károkért való felelősség mentesülése meglehetősen szűk körben valósulhat meg, nem kis fejtörést és aggodalmat okozva a vadászatra jogosultak képviselőinek, hiszen a friss adatokat is figyelembe véve nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyarországi nagyvadállomány mérete és az ehhez köthető egyéb külső körülmények előidézhetik továbbra is a vaddal való ütközések megtörténtét, ezekből jogvitáit.

A harmadik előadó Dr. Pecsenye Csaba, a Miskolci Törvényszék polgári- közigazgatási-munkaügyi kollégiumvezető bírója volt, aki: A vad tulajdonjoga az új Ptk.-ban és a vadban okozott kár összefüggései, a vadkár bírói gyakorlatáról tartott rendkívül érdekes előadást. Bevezetőként az előadó tisztázta a különböző kár típusokat, amelyek megjelenhetnek a vadászterületeken, a teljesség igénye nélkül a vadkár, a vadászható állat által okozott kár, a vadászati kár, a vad elpusztításával okozott károk és az egyéb károk. Ezt követően a vadkár megállapítására és rendezésére vonatkozó szabályok kerültek bemutatásra, külön figyelmet szentelve a részt vevő szervek, személyek gyakorlatban gyakran elkövetett hibáira.

A szakmai előadások sorát Dr. Nyitrai Péter, a ME-ÁJK Közigazgatási Jogi Tanszék, tanszékvezető docense tartotta a fegyvertartás aktuális szabályai témakörben, különös tekintettel a gyakorlati problémákra, hiányosságokra, melyek jelenleg nem, vagy nem megfelelően vannak szabályozva. Ebben a körben említést érdemel például az autópályán vagy közterületen történő vadelejtés esetköre, illetve az átadott fegyverekhez történő lőszerek vásárlásához szükséges engedély/ jogosultság hiánya.

Az előadásokat követően a résztvevőknek lehetőségük volt kérdéseket feltenni az előadókhoz az elhangzott témakörökben. Az érdeklődést kiválóan mutatja a kérdések során mutatott aktivitás, hiszen valamennyi előadóhoz érkeztek kérdések, de a leginkább a vadkárral, vadütközéssel és vezető tisztségviselők felelősségével kapcsolatos szabályok érdekelték a megjelent vadászokat. Örömünkre szolgált, hogy Dr. Székely István úr is aktívan bekapcsolódott a szakmai konzultációba, és a saját elképzeléseivel, véleményével is kiegészítette a színvonalas előadásokat.

Mindenképpen eredményesnek és rendkívül hasznosnak bizonyult a konferencia, hiszen sikerült sok vitatott kérdést tisztázni, és korrekt tájékoztatást adni a vadászatra jogosultak képviselőinek a megváltozott jogszabályi környezetről. Reményeink szerint a jövőben is hasonló vagy még nagyobb érdeklődés mellett kerülhetnek megrendezésre szakmai rendezvényeink a Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége, az Országos Magyar Vadászkamara B.-A.-Z. megyei Területi Szervezete és a Miskolci Egyetem közös szervezésében.

Dr. Szabó Balázs

Forrás: Borsodivadász