Csehország egyike azon kevés európai országoknak (hazánk mellett), ahol bőséges vadállomány, és jól szervezett vadászati szolgáltatások állnak a külföldi vadászok rendelkezésére.
A gyönyörű erdős-mezős táj, a dimbes-dombos terep, a kastélyok, szép kis falvak ideális kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az egyszerű mezei turisták, és a vadra leső embertársaink számára is.

A vadászat mondhatni évezredes múltra tekint vissza az országban. Erről tanúskodnak a vadász jeleneteket megörökítő festmények, szőttesek, egyéb művészeti alkotások és persze a kastélyokban kiállított gyönyörű trófeák. A mostani híradásokban is megemlített Konopiště kastélyában a szarajevói merényletben elhunyt Ferdinánd trónörökös rendkívül gazdag trófeagyűjteménye ma is megtekinthető. A kiállításhoz volt miből válogatni, hiszen Ferdinánd az életének valamivel több mint 50 éve alatt mintegy 300 ezer vadat lőtt le!

A trónörökös egykori magán vadászterülete ma is népszerű hely a vadászok körében, hiszen több mint 2000 hektáron lőhetnek fácánra, a 450 hektáros Vlková és a 280 hektáros Třebenice vadasparkokban pedig muflonokat, dámvadakat és más nagyvadakat ejthetnek el. További 7000 ezer hektáron pedig őzre és vaddisznóra vadászhatnak a „véres sportág” rajongói.

De lássuk egy kicsit részletesebben, hogy milyen vadakat ejthetnek Csehországban a hazai és vendégvadászok. A legnépszerűbb vadászható emlősfaj a gímszarvas (Cervus alephus), amely egyike a legnagyobb termetű szarvasféléknek. Az országban elsősorban az erdő borította határ menti hegyi területeken, valamint a cseh-morva határvidéken, a Felföldön (Vysočina) él. A vadasparkok kedvelt állatfaja. A 2012. évi állományát 29880 körülire becsülték, amiből a vadászati szezonban 21919 példányt lőttek ki. (Megjegyzendő, hogy Magyarországon a gímszarvas állományt 2012-ben 96200-ra becsülték).

Másik kedvenc célpont az európai dámvad (Dama dama), amely előző rokonához képest jó 70-80 kilóval könnyebb, és más paramétereiben is kisebb. A mintegy 27,5 ezres állományból 14,5 ezret lőttek le 2012-ben. Mondani se kell, hogy a vadászok népszerűségi listáján előkelő helyen szerepel a Bambi, akarom mondai az európai őz (Capreolus capreolus). A csehországi állománya több mint 300 ezer, amelyből a 2012-es vadászati szezonban 108 ezer fölött lőttek ki.

A többi szarvashoz képest jóval kisebb cseh állománnyal rendelkezik az egész életében foltmintázatú szikaszarvas (Cervus nippon), amelynek két alfaja a japán szikaszarvas és a Dybowszki szikaszarvas is lőhető Csehországban. A nem őshonos szika Magyarországon szinte kizárólag csak a fehérvárcsúrgói arborétumban láthatóak, míg a cseh majdnem szomszédainknál Bouzov, Pilsen környékén és más kisebb foltokban is előfordulnak. Állománya 10400 példány feletti. A 2012-es vadászati szezonban lelőtt szikaszarvasok száma 12500 volt. Ne lepődjünk meg, nem elírás, hogy többet lőttek ki, mint ahányan voltak. A tavaszi állománybecslést követően természetesen jön a szaporulat, és az így felduzzadt állományból történik a vadászat.

Következő kedvelt vad az Ovis musimon azaz a muflon. A Korzika, Szardínia és Ciprus szigetéről behozott, és Európa számos részén elszaporodott (néhol túlságosan is) állatfaj Csehországban is már 21 ezret meghaladó állománnyal képviselteti magát. Ebből a vadászati szezonok során 9-10 ezret terítenek le. Jeseníky-, Lužické hegységekben, és a Kralický Sněžník területén él Csehországban a zerge (Rupicabra rupicabra). A 330 példányt sem elérő állományukat 2012-ben 15 állattal ritkították a legális vadászok.

Megemlíthetjük még a jávorszarvas csehországi előfordulását is, de csak 20 példány él az ország határain belül, állományuk védelmet élvez, nem vadászható. De annál inkább lőhető, és a vadászok kedvenc terítéke közé tartozik a rendkívül szapora, és a mezőgazdasági károk jelentős részéért felelős vaddisznó (Sus scrofa). Állománya az utóbbi évtizedekben rendkívül megnőtt. Az 1970-es években is csak pár ezer példányt lőttek még le az országban, de mára 184 ezer körül van a vadászati idényben lelőtt egyedek száma. Az állomány maga 2012-ben 63800 db volt, de ne feledjük el, hogy egy vaddisznó nőstény 115 napos vemhességet követően 4-10 kismalacnak adhat életet, azaz a szaporulat rendkívül jelentős.

Ugyancsak bőséges ivadékot tud produkálni a vörös róka (Vulpes vulpes) is, amelynek állományát Csehországban közel 65 ezer példányra becsülték 2012-ben. A vadászati szezonban lelőtt rókák száma meghaladja a 70 ezret. A ravaszdi mellett érdemes még megemlíteni a közel 27 ezer fős cseh állománnyal bíró borzot (Meles meles), a nyestet (Martes foina), a nyusztot (Martes martes) melyek számát évente mintegy 16 ezerrel csökkentik, valamint a nyestkutyát (Nyctereutes procyonoides), amelyből közel 1000 példányt iktatnak ki örökre a vadászok.

A vadászható emlősök között meg ne feledkezzünk a mezei nyúlról (Lepus europaeus). Csehországban 2012-ben a becsült állománya jóval meghaladta a 260 ezret, amelyet a vadászati szezonban 58 ezerrel csökkentettek. Persze minden esetben számoljunk azzal a mennyiséggel is amit az illegális vadászok lőnek le évről évre. A madarak közül csak szinte felsorolás szerűen említsük meg a fácánt (évi 5-600 ezres terítékszám), valamint a tőkés récét (250-320 ezer lelőtt állat), és a szarkát (pár ezer darabos teríték). A legtöbb állatfaj esetében a vadászott példányok száma meredeken megemelkedett. Ez azonban nem igaz a siketfajdra, amelynek állománya olyan veszélyesen alacsony szintre zuhant vissza, hogy a korábban még alkalomszerűen vadászott madarat már fokozottan veszélyeztetett állatfajjá minősítették, vadászatát teljesen megtiltva.

Amint az a számokból is jól látszik, a vadászat nem kis volumenű üzlet, hanem egy igazán erős gazdasági ágazat. Csehországnak is igen jelentős bevétele származik a hazai és a külföldi vadászoktól akik sokféle módon fizetnek nagy összegeket a vágyott vadak elrejtéséért, és persze ennek a hagyományos sportágnak az űzésével együtt járó hangulat átéléséért.

Egy kis privát utószó: A vadászatot és a vadászokat lehet szeretni, lehet gyűlölni (bevallom jómagam sem rajongok minden esetben a sportvadászokért), de az tagadhatatlan, hogy a vadállomány szabályozása szükséges az ember érdekében, és ennek egyik válfaja a kívánt létszám feletti állatok kilövése, kilövetése. És ez így van jól, feltéve ha erről nem politikusok, hanem természetvédelmi és erdőgazdálkodási szakemberek döntenek együttesen.

Az adatok forrása: Ing. Jan Dvořák, Ph.D. - Ing. Radim Plhal doc. - Ing. Jiří Kamler, Ph.D. - Bc. Jakub Drimaj: Game management, Brno. 2014

Forrása: nemcsakpraga.blogspot.hu