Puha mancsaival, csodásan pöttyözött bajusz-tartójával és két, pamaccsal díszített fülével azonnal belopta magát a szívünkbe. Érkezése problémamentesen zajlott, a kifutót már birtokba is vette.

A Budakeszi Vadaspark régóta szeretett volna bemutatni egy igazoltan tiszta vérvonalú állatot, ezért a napokban megérkezett a Szegedi Vadasparkból Csaba, a kárpáti hiúz!

Az új lakó ünnepélyes köszöntését 2014. június 4-én tartottuk. Óriási élményben volt részük a résztvevőknek – így a sajtó megjelent képviselőinek – hiszen Csaba első lépéseinek lehettek szemtanúi. A gyönyörű nagymacska kissé megszeppenve, de láthatóan magabiztosan vette birtokba új lakhelyét. A lombos fákkal körülvett, sziklás oldalra nagymacskákra oly jellemző ruganyossággal szökkent fel, ünnepélyesen elfoglalta a kifutó legmagasabb pontját, és hosszadalmas macska-mosakodásba kezdett.

Szívből örülünk, hogy látogatóinknak most már Huberten kívül Csabát is bemutathatjuk, aki egy fülhossznyival biztosan vezet, mivel Hubinak van egy különös ismertetőjegye (ami egyben az egyik vonzereje is!), mégpedig a „kabalafüle”, ami egy régi harci sérülés miatt félig hiányzik, viszont 20 évével biztosan ő a rangidős kedvenc jelenleg – nem csak a Budakeszi Vadasparkban, de az egész országban! Az eurázsiai hiúznak több alfaja is van, ezek közül az egyik a – Kárpátok vonulataiban élő – kárpáti hiúz. A kifejlett állatok testtömege 18-38 kg, testhosszuk 80-130 cm, amihez 11-25 cm-es farok-hossz adódik, a marmagasságuk 60-75 cm. Nyáron vörösesbarna, télen szürkés árnyalatú, apró sötét foltokkal pettyezett bundája van. A füle felálló, melyen szőrpamacs található. A hiúz Magyarországról kipusztult, majd a 80-as évektől alkalmanként fordult elő, 1988 óta fokozottan védett faj, melynek köszönhetően ismét megjelent a Zemplénben, kölyköket is találtak Aggtelek környékén.

Forrás: Budakeszi Vadaspark