Ha az eltávozottakra emlékszünk, az nem azonos a gyásszal. Emlékezni lehet vidáman, csak a jóra, a szépre.
És az így felidézett, közös emlékek képesek szilárdan összetartani egy közösséget. Hogy mindez mennyire igaz, azt minden évben megmutatják a Kóhalma Vadásztársaságnál, az immár hagyományos kopjafa ünnepen, amelyet idén május 25-én tartottak.

A Bugyi település határában álló vadászház kertjében lassan tíz éve állít mementót egy kopjafa az egyesület örök vadászmezőkre távozott tagjainak, és egy-egy fát is ültetnek tiszteletükre minden esztendőben. Tavaly ugyan nem véstek a kopjafára új nevet, de idén rögtön kettőt: Kollár Miklósét és Czakó Ferencét. Így most az ő emlékükre is helyeztek el virágokat, koszorúkat az egyesület tagjai, barátaik, ismerőseik, a környékbeli vadásztársaságok, a megyei vadászkamara és a vadászszövetség képviselői. Annak idején ez a kezdeményezés még egyedülálló volt az országban. Mára azonban sok – és remélhetőleg egyre több – helyen követik ezt a példát, és őrzik ily módon elhunyt vadásztársaink emlékét. A koszorúzáson, amelyen a Pipacs Vadászkürt Együttes tagjai fújtak szignált, dr. Végh Róbert, az egyesület titkára és Tomaj László, a felügyelő bizottság elnöke szólt az egybegyűltekhez. Megtudhattuk egyebek mellett, hogy a vadásztársaság eredményesen működik, és ezt tavaly – megalakulásának 60. évfordulója alkalmából – díszoklevéllel ismerte ez az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Ha az ünnepségnek lett volna hivatalos része, ezt nevezhetnénk annak, ám közvetlenségénél, meghittségénél fogva ez sokkal inkább csendes tisztelgés volt azok előtt, akik már nem lehettek jelen. A továbbiakban egy igazi közösségi eseménybe, hangulatos, „helyi érdekeltségű” vadásznapba csöppent, aki eljött.
Találhatott magának elfoglaltságot a vendégsereg apraja-nagyja. Az előbbinek külön játszósátorral is kedveskedtek Kemenes Miklós jóvoltából, hiszen gyermeknap is volt május 25-én. Szintén a legkisebbeket hozta lázba leginkább a lovas kocsikázás, de az íjászat célközönsége is ők voltak. A vadászok célzókészségüket az egyesület engedélyezett lőterén mérhették össze, itt rendezték a Schell Kupa lövészverseny. Ez Schell László egykori vadászmester nevét viseli, halála után három évvel, 2005-ben fia, László indította útjára – tudom meg Macsek Lajos elnöktől. A programokat színesítette egy akciódús rendőrkutya-bemutató is. Természetesen semmilyen vadászati összejövetel nem képzelhető el főzőcskézés nélkül, négy csapat lakatott jól mindenkit, mint annak a rendje.


Schell Kupa eredmények


Csapatverseny:

I. Macsek Tibor, Macsek Lajos, Takács Szabina

II. id. Szomjas Ede, ifj. Szomjas Ede, Bodó Zoltán

III. Apaj-Ürbőpusztai Természetvédő Vt. (Hargittai Zoltán, Parlagi János, Szolnoki Zoltán)


Egyéni:

I. Bodó Zoltán

II. id. Szomjas Ede

III. ifj. Szomjas Ede

További képek itt!


Forrás: HuntingPress