Páll Endre emlék- és olvasószobát avattak tisztelők és barátok Bőszénfán, a Somogy megyei vadásznapon, május 31-én.

Az olvasószoba ötlete még az író életében megfogalmazódott, miszerint a későbbi gondoskodás ne csak a szeretett trófeáit érintse, hanem kis szobájának berendezései, relikviái, könyvespolca és annak értékes tartalma is jó helyre, megfelelő kezekbe kerüljön. Akkoriban került átadásra a Kaposvári Egyetem Bőszénfai Tájcentrumának felújított központi épülete, amelynek egyik, még üresen álló irodahelyiségébe Nagy János, a néhai Páll Endre és jómagam közösen álmodtunk egy ilyen rendeltetésű meghitt sarkot.

Az álmokat tett követte, az egyetem nagyon tisztességes áron megvásárolta – pár kötet kivételével – az egész könyvtárat, az író pedig személyes tárgyaival tette otthonossá a szobát. Saját bevallása szerint az igazán nagy dolog az lehetett volna, ha a saját emlékszoba avatóján ő maga is jelen lehetne, de valahol odabent tudta, hogy ez nem így lesz….

Amikor eltávozott közülünk, fia, a Floridában élő Páll Péter a szeretetotthon – ahol Páll Endre az életének utolsó másfél évét töltötte – kis szobájának további berendezéseit is felajánlotta, így lett teljes a gyűjtemény Bandi bácsi családi képeivel, legnagyobb kanja és bakja, valamint első bikájának trófeáival, kedvenc olvasófotelével, íróasztalával és a vadászati kitüntetéseivel.

Az idén Bőszénfa adott otthont a megyei vadásznapnak, annak egyik kísérő programja volt 14 órakor az avatóünnepség. Míg odakint a vadásznap zajos forgataga dübörgött, a magtár épületének hűvös folyosóján csendesen gyülekeztek a barátok és ismerősök, volt kollégák, a szaksajtó képviselői. Mély megtiszteltetés volt, hogy az ünnepségre eljött Páll Miklós – Bandi bácsi testvéröccse – és fia Nagykanizsáról és meghatottan köszönték meg a szervezőknek az igaz baráti gesztust. Az avatón nem voltak előre megírt fennkölt beszédek… tisztelet volt, áhítat és csend. Spontán emlékezett meg az atyai barátról, a kollégáról, az íróról, a szakemberről Nagy János a tájcentrum igazgatója, dr. Boda Pál a megyei vadászkamara elnöke, Berend Ferenc a megyei vadászszövetség elnöke és Kemenszky Péter.

Az ünnepélyes avatót követően a kis társaság közösen lépett a megnyitott szobába és közösen emlékezett a somogyi vadászok nagyjáról, Páll Endréről.

Vadászati emlékhelyet avattunk, maradandó értéket teremtett a közös akarat és a tisztelet. Köszönet érte a Kaposvári Egyetemnek, az OMVK Somogy megyei Területi Szervezetének és a Somogy megyei Vadászok Szövetségének. Immáron Bőszénfán, a szarvasfarm területén látogatható az emlékszoba, szolgáljon az ott tanuló diákok épülésére, az idelátogató vendégek méltó fogadására!

A szoba bejáratát díszítő míves faragás Hüse Zoltán hivatásos vadászunk keze munkáját dicséri, aki Páll Endre gyótai emlékoszlopát is megalkotta.

Forrás: HuntingPress