Sok a pénze? Pózoljon halott oroszlánnal!

Nagy felháborodást váltott ki internetszerte egy veszélyeztetett fajokra vadászó fiatal lány Facebook-oldala – írja a Buzzfeed. A 19 éves texasi Kendall Jones 13 éves kora óta jár Afrikába vadászni, a kalandjairól pedig az oldalára rendszeresen képeket tölt fel, amelyeken általában földön fekvő állatokkal pózol. A net egyik fele megveti ezért, a másik pedig védelmébe veszi és támogatja. A végeredmény nagyjából 114 ezer Facebook-követő.

A képeket kifogásolók egyik része már magát a vadászatot is ellenzi – különösen, hogy veszélyeztetett állatokról van szó –, míg mások azt tartják etikátlannak, hogy a lány vigyorogva pózol a prédáival. Állatvédők mellett vadászok is kritizálják Jonest, szerintük csak a túlszaporodott állatok ritkítása lehet erkölcsileg védhető vadászati magatartás. Mint mindenre a neten, természetesen erre is készült petíció, amelyet több tízezren alá is írtak.

Persze többen a védelmükbe is veszik a lányt, egyrészt mivel az itthon is népszerű luxushobbinak számító afrikai vadászatnak ez a formája teljesen legális, másrészt elhangzanak a szokásos érvek arról, hogy az egy-egy állat vadászati jogáért kiadott irdatlan pénz megélhetést biztosít a helyieknek, és segít a természetvédelem finanszírozásában is. A Buzzfeed-cikk hozzászólásaiban is többen hangsúlyozzák, hogy az ilyen szabályozott vadászatok segíthetnek kordában tartani a sokkal károsabb orvvadászatot, és így megvédeni a még életképes egyedeket.
Maga Jones is több fotója mellett megjegyzi, hogy milyen jó érzés részese lenni a vadvilág konzerválásának. A Buzzfeed egyébként elfelejti megemlíteni, hogy például azon a képen, ahol egy kiterült orrszarvú mellett vigyorog Jones, és arról ír, hogy tudósoknak sikerült DNS-mintát venni belőle, az állat nem halt meg, ugyanis csak elkábították, és később gond nélkül elsétált. Persze a legtöbb képpel nem ez a helyzet, és a leölésre tenyésztett állatokra szórakozásból lövöldöző vadászati forma népszerűsítését ért kritikákra a Jonest védelmezők se nagyon reagálnak.

Forrás: Index