Nemcsak a fürdőhelyek, kiemelt történelmi látványosságok vonzzák a turistákat Bács-Kiskunba. A növekvő számú természetjárók egyre gyakrabban látogatják Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét, melyet a 100 százalékos állami tulajdonú Gemenc Zrt. kezel.

A térségbe tavaly 45 ezren látogattak el, akik közül a társaság adatai alapján az erdőgazdaságnál töltött vendégéjszakák száma 2013-ban meghaladta a nyolcezres számot. Információink szerint a cég a természetvédelem, az erdő- és vadgazdálkodás mellett az úgynevezett bakancsos turizmust szeretné fejleszteni. A cég az aktív pihenésre vágyóknak, komplex programot állított össze, hogy így csábítsa a régióba több napra a vendégeket az ország akár legtávolabbi csücskéből is. A gemenci kisvasút szállítja a kenukat a vízi túra kiinduló pontjára, ahonnan kirándulások tehetők a holtágak és a Duna vadregényes tájain. Ez összekapcsolható gyalog- és kerékpártúrákkal, az interaktív kiállítások megtekintésével, valamint szintén az erdőgazdaság kezelésében lévő, Hercegszántó mellett található Karapancsa Kastély és Major múzeumának és különleges történelmi kertjének meglátogatásával.

A társaság a közelmúltban adta át „A természet ölelésében Baja - Gemenc - Szekszárd, ökoturisztikai fejlesztések az ártéren” elnevezésű projektjének egyik beruházását Pörbölyön.

Az erdőgazdaság ökoturisztikai központjában, valamint a Gemenci-erdő területén elkészült látványosságok élményadó módon mutatják be Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének növény- és állatvilágát. Az érdeklődő felfedezheti a magyar erdő- és vadgazdálkodás, a halászat és a méhészet évszázados értékeit. A szakemberek abban bíznak, hogy a fejlesztés mind több bakancsos turistát vonz Bács-Kiskunba és Tolnába, hogy felfedezzék Magyarország ezen szegletét. Az állami társaság mellett a bajaiak és a szekszárdiak is abban reménykednek, hogy a két város idegenforgalma fellendülhet így a jövőben.

Forrás: Gemenc Zrt