Harmadik alkalommal csatlakozott az Északerdő Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz.


A ráhangolódás az esti programokra már délelőtt megkezdődött, a Dorottya úti indulóállomáson ugyanis mozdonyparádét rendeztek. Itt több muzeális értékű vontató járművet láthattak az érdeklődők. Kiállították a legkorszerűbb hibrid mozdonyukat, valamint a magyar vasúti gépgyártás két értékes típusát a  B-26-os és C-50-es dízelmozdonyokat is.

- Este hat órakor elindult a különvonatunk, és azután 11-ig ingajárat közlekedett Lillafüred és a Fazola-kohó között. A Herman Ottó emlékév kapcsán utasainkkal együtt Nagy Gábor a Herman Ottó emlékház tárlatvezetőjének segítségével megemlékeztünk a száz évvel ezelőtt elhunyt polihisztorról. A felsőhámori temetőben mécsest helyeztünk el a sírjánál, de felkerestük a Vásárhelyi- és a Fazola-család síremlékét is. A Fazola-kohónál Gulya István és kollégái várták az érdeklődőket a Kohászati Múzeum részéről. A program során lehetőség nyílt az Északerdő Zrt. Ökoturisztikai Központjának megtekintésére, valamint a Bükki Nemzeti Park üzemeltetésében lévő Anna mésztufa-barlang bejárására is. Az esti rendezvényen több mint száz utast regisztráltunk, örömmel mondhatom, hogy voltak olyan családok, akik már harmadik alkalommal  utaztak a különleges esti járatunkon. - összegezte a történeteket Mátrai Imre, az Északerdő Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatója.

Forrás: ForestPress