A komolytalanságnak nincs helye ott, ahol fegyverrel és komoly értékekkel kell bánni!

A Földművelésügyi Minisztérium a minősíthetetlenné váló és több esetben a hallgatókat megtévesztő vadászképző cégek ellen komoly jogi szabályozással veszi fel a harcot – értékelte a központi intézkedéseket lapunknak Plavecz János, megyei fővadász. Eszerint ez év elejétől csak és kizárólag olyan szervezet oktathat, mely megfelel a NEBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) követelményeinek.

A kritériumok szigorúak, és országos szinten nem túl sokan kapták meg eddig az engedélyt. (Az engedélyesek listája megtekinthető az alábbi címen: https://nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/foldmuv_ig/szakteruletek_fm/vho_fm/vadaszat/vadvizsga_tanfolyam)

Megdöbbentő hibák
– A fent említett hatósági lista alapján Szabolcs megyében kizárólag Nyíregyházán, a Vörösmarty téren székelő Vadásztársaságok Szövetsége rendelkezik tanfolyamtartási engedéllyel – mondta a fővadász.

A hatóságnak jó oka volt a szigorításra, hiszen a színvonaltalan oktatás miatt olyan felháborító esetek kerültek napvilágra, melyek nemcsak a kemény állami vadászvizsgán átesett, már több éve vadászókat, hanem a laikusokat is megdöbbentette. Szinte minden ilyen esetben beigazolódott, hogy a hibázó vadászt a hallgatók tájékozatlanságát kihasználó, a vadászati képzést lerövidítő, leegyszerűsítő tanfolyamszervezők valamelyike oktatta a nemes sportra. Az új rendszertől a minisztérium azt várja, hogy az alapos elméleti és gyakorlati felkészítés hatására az ilyen esetek száma csökkenni fog.

A jó szellemű törekvés ellenére napjainkban is akadnak, akik irreálisan rövid idő alatt ígérik a vadászvizsgára felkészítést. Ha netalán ilyennel találkozna az érdeklődő, tartsa szem előtt, hogy az állami vadászvizsga elméleti anyaga több mint 600 oldal, amiben nincs benne a fajismeret és az 1400 tesztkérdés. Ehhez jön még a fegyveres és a terepi gyakorlat, melyről a vizsgán szintén számot kell adni. Mindenki maga döntheti el, hogy hány nap alatt tud egy ekkora anyagot elsajátítani. Az érdeklődők megtalálják a vizsga pontos követelményeit a 126/2013 VM rendeletben is. Érdemes átolvasni, mielőtt beiratkozunk egy hangzatos, rövid idejű és felettébb jutányos árú tanfolyamra. Legyünk hát óvatosak a beugratásokkal, hiszen itt is igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve – figyelmeztet Plavecz János.

Forrás: SZON