A rengeteg eső miatt tele vannak gombával az erdők, Somogyban sokan ezzel egészítik ki a jövedelmüket.

Vargányából például annyi termett hirtelen, hogy a tavalyihoz képest a felére esett az ára.
A zselici falu buszmegállójában sárga vödörből kínálja egy nő a vargányát, kilóját most mindössze ezerötszáz forintért. Tavaly háromezer forint fölött is volt kilója, de most tele vele az erdő, ezért olcsóbban kapni.

A Zselicben délelőtt kilenc előtt tilos az erdőbe menni a vadászati szezon miatt, de utána rengetegen jelennek meg gombászni – írta a sonline.hu.
Mindenféle terem
Mindenféle gomba terem most: egyes szegletekben szinte kaszálni lehet a fekete trombitagombát, látni a nagyon ritka petrezselyemgombát, rántani is kiváló az őzlábgomba, inkább levesbe való vagy fűszerezni az érdes tinorú, a rókagomba most drágább a vargányánál (mert tovább, 3-4 napig eláll), s találni rizikét is.
Reggelente fél falvak indulnak gyűjtögetni, hosszan vonulnak a kanyargó betonszalagok szélén, hogy a maga fájánál ki-ki betérjen a sűrűbe.
Bekopogtatnak a külföldiekhez
A sikeres gombászok kiállnak az utak mellé, vagy a falvakban bekopognak a külföldiek által lakott házakba, így adják el portékájukat. Olcsóbban, mint amennyiért a piacon vagy főleg üzletben hozzá lehet jutni, ráadásul az ár a nap teltével lefelé megy.
Nem árt az óvatosság!

Ezek az emberek értenek már valamennyire a gombákhoz, de jobb, ha a vevők óvatosak! A Zselickisfaludon élő Fodor Istvángombavizsgáló, erdész szerint sokan keverik össze a csiperkéket és a galambgombákat, amelyek között van ehető és mérges is.
Ráadásul a könnyű zsákmányról híreket hallva egyre több amatőr is nekivág az erdőnek. A szakértő azt mondja: pénzkeresetnek vagy ingyen vacsorának is vonzó a gombaszedés – de kontroll nélkül nem veszélytelen.

Forrás: Origo