Igazi nyári melegben zajlottak a hetedik Gödöllői vadásznap programjai a Grassalkovich-kastélyban.
Ismét igazán a civileknek szóló programmal örvendeztette meg a kilátogatókat - a hagyományokhoz híven idén is - a gödöllői Királyi kastélyban megtartott vadásznap, melynek központi témája a hagyományos vadászati módok bemutatása és népszerűsítése volt.

Gönczi Gábor, a kastély ügyvezető igazgatója és házigazdája beszédében kiemelte, hogy a korábban meghirdetett gyermekrajz-pályázatra közel 500 pályamű érkezett határon innen és túlról egyaránt – a művekből válogatott kiállítást a vadásznap alatt lehetett megtekinteni.

Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere és Ambrózy Árpád, a rendezvény megálmodója és a Magyar Vadászíjász Szövetség elnöke nyitották meg a vadásznapot, majd Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke Fáczányi Ödönnek és Maróti Bélának a Magyar Természeti- és Vadászati Örökségért Érdemkeresztet, valamint Pál Gyulának a Nimród Vadászérem kitüntetést adta át.

11 órakor a Hamvay-kúria udvarán, az egykori Királyi Vadászati Hivatal helyén került sor Vitéz Nemeskéri Kiss Géza emléktáblájának felavatására. A Gödöllői Városi Múzeum falára Ambrózy Árpád ötlete nyomán a Magyar Vadászíjász Szövetség, a Bechtold István Alapítvány, valamint a gödöllői önkormányzat hathatós támogatásával kerülhetett fel a szép kivitelű emléktábla. Az avatáson beszédet mondott az ötletgazda, Duhay Gábor, a Behtold István Alapítvány elnöke, valamint dr. Gémesi György is.

Az Erzsébet-teraszon a Magyar Elöltöltő fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetségének szokásos kiállítása mellett az érdeklődők Vitéz Nemeskéri Kiss Géza és Lelovich György munkásságáról láthattak összeállítást – emellett délután a kastély barokk színházában levetítették a "Gyöngyvirágtól, lombhullásig" című 1953-ban készült Homoki-Nagy István természetfilmet, amelynek főszereplője Lelovich Gyögy solymász volt.

Bár a délelőtti programok leginkább a kisgyermekkel érkezőknek szóltak, a jó idő és a gyönyörű környezet maradásra csábított minden kilátogatót – sőt a vadásznapot özvegy Gróf Széchenyi Zsigmondné, Mangi néni is megtisztelte jelenlétével.

A nap folyamán a legnagyobb érdeklődés a kastélykertben zajló hagyományos vadászati módok bemutatkozását és a vadászkutya-bemutatót kísérte, de kisebb tömeg hallgatta meg a Díszudvaron a szarvasbő bemutatót és a Vadászkamara Kürtegyüttes délutáni koncertjét is.

További képek itt!

Videó az eseményről itt található.

Forrás: HuntingPress