Napjainkban a szelíd vadhús méltatlanul kikerült a magyar konyhákból, pedig utánozhatatlan ízvilága páratlan elkészítési lehetőségeket rejt magában. Egy telki vadász különleges csemegével érkezik a Vidék Mustrára.

A vadhús karakteres, zamatos ízét elődeink is kedvelték, nem hiányozhatott egyetlen főúri lakomáról sem. Napjainkban méltatlan helyet tölt be a magyar háziasszonyok konyhájában. A vadhúsról legtöbbször a pörkölt jut eszünkbe és csak kevesen tudják, hogy ezerféle ízletes elkészítési módja van, ráadásul értékes tápanyagforrást jelent, az egyik legegészségesebb húsfajtaként tarthatjuk számon. Azon túl, hogy ízletes és zsírban szegény, magas tápértékű fehérjéket, értékes vitaminokat, ásványi sókat is tartalmaz. A Vidék Mustrán olyan különleges kézműves termékekkel is találkozhatunk, amelyek biztosan megváltoztatják a vadhúsról alkotott képünket. A különleges csemegék egy telki családi otthonból érkeztek.

„Ez a harmadik életem: voltam villamosmérnök, amiben fiatalként közel 12 évig dolgoztam, aztán több mint tíz évet építési vállalkozóként töltöttem” – mesélte Kosztricz László, az Ízek a Vadászházból kistermelője. „Amikor jött a válság és az építőipar összeomlott, az egyik reggel felébredtem és azt kérdeztem a feleségemtől: miért nem csinálunk mi vadpástétomokat? Régóta vadászom és a vadhúsból készült ételek gyakran kerülnek a családi asztalra. Nagy hatással volt rám egy gasztronómiai könyv is, amelyben többek között arról olvastam, hogy a franciák mennyire tiszteletben tartják a vaddisznóból készült ételeket és pástétomokat. Én szeretek enni, a feleségem meg szeret főzni, így belefogtunk” – mondta a termelő.

Először másfél éve, 2012 decemberében egy adventi vásárra készítettek próbaként pástétomot vaddisznóból és őzből, és az újdonságnak nagyon nagy sikere volt. Később kitaláltak négyféle ízt, megteremtették a jogi hátteret, átalakították a lakásukat, amelynek pinceszintje ma már pástétomüzemként működik. „A család apraja-nagyja részt vesz a munkában: 14 és 12 éves fiaim már mindenben tudnak segíteni, nyolcéves kislányom pedig kiválóan matricázza, címkézi az üvegeket” – tette hozzá büszkén a termelő.
Vaddisznóból ötféle ízű pástétomot készítenek. Magyaros, csípős-magyaros terméküket fokhagymával ízesítik. Van vadas mártáshoz hasonló, mustáros, zöldséges ízű pástétomuk, a zöldborsos árujukat pácolt zöldborsszemekkel fűszerezik, amely egy lágyabb ízt képvisel.

A különleges ízek kedvelőire is gondoltak narancsos-barackos termékükkel. Az ínyencségek sorát a vargányagombás szarvaspástétom bővíti. Francia ihletésű a vaddisznó riet, amit fűszeres húslekvárnak fordítanak. Ez egy fűszeres zsírban megsütött vaddisznóhúst jelent, ami a zsírjával együtt kerül az üvegbe.

„A vadak húsa tiszta izom, hiszen használják: futnak-szaladnak, ellentétben a házi sertésekkel. A vadak húsának rostjai így sokkal sűrűbbek, minden tekintetben egészségesebbek a tenyésztett állatokéval szemben.” A vadhús 4-5 százalék, míg egy tenyésztett sertésé a 25-30 százalék zsírtartalmat is elérheti. A vadhús minőségét több tényező is meghatározza: az állat kora, neme, tápláltsága, elejtésének körülményei. A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. „Mi a pástétomainkban csak olyan húst használunk fel, amit én lövök, nyúzok, amelyek fiatalok és egészségesek, termékeink minősége itt kezdődik. Kerülünk mindenféle tartósítószert, mesterséges anyagokat, fűszereken, zöldségeken kívül kizárólag vaddisznóhúst használunk fel termékeinkben, és az ízek magukért beszélnek!” – hangsúlyozta a termelő.

Forrás: HuntingPress