A VKE Diana Vadászhölgy Klub hagyományos szakmai konferenciáját idén Csongrádon rendezték meg október 24-25 közt.

A vadászhölgyek hagyományos szakmai konferenciájának idén Bozó Jánosné Olginak köszönhetően a csongrádi Diana Vadász-Felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola adott otthont október 24-25-én.

Röviddel a kezdés előtt több mint hetven Diana gyülekezett az iskola tantermében, ahol a megnyitót követően Szajkó István, a Nitrokémia Központi Laboratóriumának korábbi vezetője, a Nemzetközi Polgári Kézi-Lőfegyverek Vizsgálatára létrehozott Állandó Bizottság (C.I.P.) tagja tartott érdekes előadást a golyós vadászfegyverek működéséről, alapvető fizikai összefüggéseiről.
Rövid szünet után Bertus Istvántól, az iskola fegyverműhelyének vezetőjétől kaptunk hasznos és nélkülözhetetlen ismereteket, tanácsokat a golyós és sörétes fegyvereink karbantartásáról, ápolásáról, majd megtekintettük a fegyverműhelyt és a muzeális értékű fegyvereket is felsorakoztató kiállítást.
A közeli étteremben elfogyasztott ebéd után Gere Ernő tartott bemutatót a lőtt vad szakszerű feldolgozásáról. A gyakorlati előadás után a segítségére érkező Meggyesi Józseffel, a csongrádi Május 1. Vadásztársaság vadászmesterével készségesen válaszoltak a vadászhölgyek kérdéseire.

A konferencia pénteki napjának estéjén sokan hazautaztak, a megcsappant létszám azonban rövid pihenés, városi séta után élvezte a vendéglátók által beharangozott meglepetést. Borkóstolást szerveztek nekünk, ahol egy helyi, csongrádi borász mutatta be a tájegység borait, melyek között finom sajtokkal regenerálódhattunk. Nagy sikere volt, melyet vásárlással is jutalmaztunk. A társalgóban duruzsolt a cserépkályha, az asztalon isteni sütemények kínálták magukat, mi pedig hosszú beszélgetéssel zártuk a napot.
A közös reggelit követően a megmaradt kis rendíthetetlen csapattal elindultunk a Cseh István Lőtérre. Hegyes Zoltán, a lőtér vezetője várt bennünket, hogy lőkészségünk fejlesztésében segítséget nyújtson nekünk. Mi a felajánlott lehetőségek közül a leggyakoribb vadászati szituációk gyakorlását választottuk. Remek hangulatban, egymást és az utasításokat figyelve adtuk le a lövéseket. Próbára tettük vendéglátónk oktatói felkészültségét. Keményen állta a sarat, optimista hozzáállásával addig maradt mindenki a lőálláson, amíg sikerrel fejezte be a feladatot. Igaz, ehhez néha fegyvercsere, szemüveghasználat, eltakart egyik szem, fáslival megerősített kar kellett. No és még sok egyébre is figyelnünk kellett, mint a bemutatott testtartásra, a megadott ütem pontos követésére. Fantasztikus és hasznos délelőttöt töltöttünk a lőtéren.

A tartalmas program megszervezéséért köszönettel tartozunk a Csongrád Megyei Dianák elnökének, Bozó Jánosné Olginak és Vekerdy Mártinak, Csongrád megyei tagunknak, valamint Hegyes Zoltánnak, a Cseh István Lőtér vezetőjének, a konferencia megszervezéséhez nyújtott anyagi támogatásért pedig a Földművelésügyi Minisztériumnak.

Forrás: HuntingPress