250 millió forintból újította fel a Fertődi Esterházy kastély Lés-erdejét a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.


A beavatkozások fő célja volt a Lés-erdő térszerkezetének helyreállítása műemlékvédelmi és természetvédelmi szempontok figyelembe vételével, a pályázat keretében elkészült kerttörténeti tudományos dokumentáció alapján,
A pályázat szervesen kapcsolódik és jól kiegészíti az Eszterháza központ által bonyolított kastélypark helyreállítás I. ütemét, mely az Angolkert, a Rózsakert és a Marchand-tag felújítását tartalmazza.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kaeg_esterhaza_lazarhercorbanbit2015.JPG
A Lés erdő fénykorában, a magyarországi barokk kertművészet legjelentősebb alkotása volt. Nemcsak építményei és szobordíszei tettek azzá, hanem elsősorban az a szerencsés körülmény, hogy a francia barokk kertideál maradéktalanul valósult meg benne. Eszterháza alapját a Lés erdő alkotja. Ez tette lehetővé azt az egy tengelyre fűzött hatásos szerkezetet, amely a kertek együttesének, Eszterházának lényegét adta. A Lés-erdő a 18. században vált a park részévé, "mulatóerdőként".

b_150_150_16777215_00_images_stories_kaeg_esterhaza_hercegfm2015.JPG

Esterházy „Fényes" Miklós herceg vendégei napokat töltöttek el a mulatóházakkal, profán templomokkal, szökőkutakkal és egyéb látványosságokkal ékesített területen, ahol már akkor több ezer fából álló, a környező tájba kifutó fasorok álltak. Vizuálisan a kastély erkélyétől induló, az erdőn keresztül futó allék képezték a mulatóerdő vázát, s adták mintegy 300 hektáros területen a "magyar Versailles" világraszóló dimenzióit.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kaeg_esterhaza_latkepfertoszt2015.JPG

Részben a 18. században, részben a 19-20. század fordulóján ültetett fasorokból az erdő területének csökkenése ellenére ma is több mint háromezer sorfa és mintegy kilenc kilométer allé létezik, ami Schönbrunn kivételével egyedülálló Közép-Európában. Az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásában a projekt, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezetésével valósult meg, konzorciumi partnerként részt vett benne az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, valamint Fertőd Város Önkormányzata is.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kaeg_esterhaza_hercegek2015.JPG


A projekt a Lés-erdő legfontosabb szerkezeti elemeinek (fasorok, főbb útvonalak, nyiladékok, erdőállományok) helyreállítását célozta, a pályázati kiírás és hatóságok szabta lehetőségek határain belül. A tervezett beavatkozások a parkrész legfontosabb és legveszélyeztetettebb elemeinek, a rossz állapotú fasoroknak szakszerű pótlását, a még megmenthető, rendkívül nagy értékű, idős sorfák egyedi ápolását tűzte ki célul. A fasorok barokk formára metszése, az időközben benőtt nyiladékok kitisztítása, a legfontosabb sétaútvonalak helyreállítása és a zöldfelületek bozóttól való megtisztítása is elkészült a pályázat keretében.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kaeg_esterhaza_lazarherceg2015.JPG

A megvalósított munkák szervesen kapcsolódnak a KAEG Zrt. közcélú fejlesztési elképzeléseihez és lehetővé teszik a kertrégészeti kutatásokon alapuló további fejlesztéseket.

Forrás: ForestPress