Nyugvópontra kerülhet a mezőgazdasági vadkár rendezésének szabályozása, megerősítik a hivatásos vadászok státuszát - többek között ez is szerepel a vadászati törvény módosításának koncepciójában, amelynek társadalmi vitája a napokban zárult.

Széleskörű egyeztetést folytatott a Földművelésügyi Minisztérium a vadászati törvény tervezett módosításáról, amely 1996 óta állja a sarat, de mint Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezetének titkára elmondta, több sebből vérzett már a jogszabály, megérett a változtatásra. A szaktárca – kikérve a területi vadászkamarák és a vadászatra jogosultak véleményét – a napokban lezártnak tekintette a társadalmi egyeztetést, amit egy közös fórumon vitatnak meg még ebben a hónapban. A törvény a nyáron készülhet el, s elképzelhető, hogy már ősszel elfogadja a Parlament. Jelentős változásokra is lehet számítani – húzta alá Kemenszky Péter, aki egy szakértői bizottságban, amely a hivatásos vadászokkal kapcsolatos kérdéskörökben munkálkodik, külön feladatot is vállalt az előkészületek alatt.

– Teljesen új törvényt kapnak a vadászok?
– Nem egészen, a régi jogszabály nagyobb lélegzetvételű átdolgozásáról van szó. Maradnak például a fontos, meghatározó elemek. Ilyen például a földtulajdonhoz kötött vadászati jog, vagy, hogy a vadászterület nagysága továbbra sem nem lehet kisebb háromezer hektárnál. Ugyanakkor nagyon fontos változás, hogy tízről húsz évre emelkedik a vadgazdálkodási ütemtervek időhatálya.

– Miért kell egyáltalán belenyúlni törvényhozói szinten a jogszabályba ilyen mértékben?
– Muszáj reagálni a környezeti, gazdasági és társadalmi kihívásokra, mert tudnunk kell, nem csak Somogy 3400 vadászát érinti mindez. Az intenzív, nagytáblás mezőgazdasági termelés elterjedésével párhozamosan egyértelműen létszámfelfutás mutatkozik a nagyvadállományban, ugyanakkor a termőterületek növekedésével az apróvadállomány soha nem jutott ilyen mélypontra mint most. Erre is reagál a törvény módosítása például azzal, hogy helyenként a nagyvad létszámának erősebb szabályozását írja elő, ezzel párhuzamban tételesen szabályozza a mezőgazdasági vadkár rendezésének lehetőségét, ugyanakkor prioritásként kezeli az apróvaddal kapcsolatos kérdéskört.

– Ez Somogyban különösen nagy probléma.
– Megyénk természeti adottságait nézve igen, ezért külön is felterjesztettük ezzel kapcsolatos elképzeléseinket. Várható például a vadkárbecslő szakértői képesítések és módszerek erős felülvizsgálata, de kiemelendő, hogy a törvény a konszenzusos vadkárrendezést helyezi előtérbe, valamint, hogy a jövőben inkább a mezőgazdasági termőterületek tulajdonosaival közösen kialakított megelőzési tevékenységre helyezné a hangsúlyt.

– Van, amit azért még átgondolnának a bevezetés előtt?
– Egyetértünk például azzal, hogy változzanak a jelenlegi túl nagy vadgazdálkodási körzetek és a jövőben a tájegységi vadgazdálkodás legyen az alap. Mintegy ötven ilyen tájegységet előzetesen ki is jelöltek az országban, viszont Somogy megyére egyelőre csak három jutott, amit mi még túl kevésnek gondolunk, ezért ezt átgondolásra javasoljuk.

– Könnyebb lesz a vadászoknak ezután?
– Felkészülést igényel az új törvény, hiszen, ha minden jól megy, akkor 2016 januártól hatályba lép, és benne foglaltatik, hogy márciustól már lesz lehetőségük a vadászoknak és a földtulajdonosoknak arra, hogy az új vadászterületeket elkezdjék kialakítani. Minderre azért van szükség, mert az előző tízéves gazdálkodási tervek 2017 februárban zömmel lejárnak. Ugyanakkor a hivatásos vadászok státuszát és alkalmazási feltételeit megerősíti és megszigorítja az új törvény a tervek szerint, ami mindenképpen pozitív fejlemény. Változik majd a trófeabírálat rendje, amely változás kapcsán a korábbihoz hasonlóan szankciók lépnek életbe az ígéretes trófeát viselő vadfajok elejtésekor.

– Ilyen széleskörű egyeztetés után várható, hogy csendes lesz a fogadtatás?
– Minden bizonnyal, mint minden más esetben az újdonságtól való félelmek miatt többen lesznek olyanok, akiknek nem tetszenek majd a változtatások, de ezt már láthattuk korábban az előző megalkotásakor is, ezért inkább bizakodó vagyok, hogy az út csak előre visz.

Forrás: Sonline