Nem követett el törvénytelenséget, és tervei szerint a héten visszatér dolgozni – ezt nyilatkozta az az amerikai fogorvos, aki agyonlőtt Zimbabwéban egy védett oroszlánt, és még pózolt is egy fotóhoz az állat kiterített teteménél.

Az 55 éves Walter Palmerre valóságos gyűlöletkampány zúdult, és lehet, hogy ennyivel nem ússza meg.
A minneapolisi fogorvosnak Zimbabwe leghíresebb oroszlánját sikerült megölnie. Úgy tudni, egy kocsira erősített állat tetemével kicsalták a Cecil névre keresztelt nagymacskát, és ott lőtte meg nyílpuskával. Akkor még csak megsebezte, majd 40 órával később pisztollyal végzett vele, utána pedig lefejezték és megnyúzták, hogy különös ismertetőjelétől, fekete sörényétől megszabadítsák – így szóltak az eddigi beszámolók.

Palmer elismerte, hogy ő ölte meg Cecilt, de azzal védekezett: nem tudott arról, hogy védett oroszlánt vadászott le, és úgy hitte, hogy helyi segítői mindent legálisan megszerveztek.
Az orvvadászat világszerte óriási felháborodást váltott ki. Nemcsak a fogorvos rendelőjéhez záporoztak a dühös üzenetek, még floridai nyaralójának garázsajtajára is felfirkálták azt, hogy "lion killer", vagyis oroszlángyilkos. Az Empire State Buildingre fényfestéssel veszélyeztetett állatok képeit vitték fel augusztus elején, így hívták fel a figyelmet az állat védelmére – Cecil is ott volt köztük.

Palmer az oroszlánvadászattal azt is kockáztatja, hogy eljárást indítanak ellene, illetve megbüntetik. Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata korábban vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a minnesotai fogorvos az oroszlánt összeesküvés részeként ölte-e meg, amelynek résztvevői megpróbálják kijátszani a vadállatok illegális kereskedelmére vonatkozó amerikai törvényt. Felmerült az is, hogy Zimbabwe a kiadatását kéri majd.

A fogorvos az első interjút adta a Minneapolis Start Tribune-nek és az AP hírügynökségnek azóta, hogy kirobbant a botrány. Azt állította: nem tudta, hogy éppen egy ilyen jelentős nagyvadat ejtett el, mert ha tisztában lett volna ezzel, nem öli meg Cecilt. Azzal is takarózott, hogy nemcsak ő, hanem a vadászcsapat többi tagja sem tudott a védettségről. Ugyanakkor úgy véli, hogy nem követett el törvénytelenséget – idéznek az interjúból a BBC híroldalán.

Palmer arról is beszélt, hogy bizonyos biztonsági intézkedéseket tett a családja védelme érdekében, mert lányát és feleségét is megfenyegették.
Az interjúban elismerte, hogy Cecilt nyílpuskával lőtte meg. Azt viszont cáfolta, hogy csak 40 órával később végzett a megsebesített oroszlánnal, és azt is tagadta, hogy lőfegyverrel terítette le az oroszlánt. Ugyancsak tagadta, hogy bujkált volna a botrány után – úgy fogalmazott, hogy eltűnt a nyilvánosság elől, de járt emberek közé.
A fogorvos a héten vissza szeretne menni dolgozni. Azt mondta, hogy a betegei és a munkatársai mellette állnak, visszavárják őt. A büntetéséről nincs hír, de állítólag 50 ezer dolláros bírságot is kiszabhatnak rá.

Forrás: HVG