A zimbabwei kormány elismerte, hogy Walter Palmernek minden engedélye megvolt az oroszlánvadászathoz. Vezetője ellen folytatják az eljárást.
Walter Palmer, a Cecil nevű híres oroszlánt kilövő amerikai fogorvos júliusban elismerte, hogy ő végzett az állattal, de már akkor is tagadta, hogy orvvadászatot folytatott volna. Hosszú ideig tartott, de végül a zimbabwei állam is elismerte Palmer igazát – írta hétfőn a BBC. Oppah Muchinguri, Zimbabwe környezetvédelmi minisztere hétfőn elmondta, az amerikai ellen nem lehet vádat emelni, mert rendben voltak a papírjai. Arról nem szólt, hogy ez a döntés hogyan befolyásolja a korábban kiadott vadászati engedélyeket. Hozzátette, a rendőrséggel és a főügyésszel is megvitatták az ügyet, ezt követően határoztak. E szerint Palmer szabályosan cselekedett, és ha ugyanígy járna el, akár most is visszatérhetne Zimbabwéba oroszlánra vadászni.
A miniszter előzőleg még letartóztatásról, vádemelésről beszélt, a hatalmas közfelháborodás nyomán ez nem is volt meglepő. Úgy tűnik azonban, hogy az ország hatályos törvényei nem tiltják, hogy egy vadász a megfelelő engedélyek birtokában kilőjön íjjal egy oroszlánt, még ha az állat egy nemzeti park lakója is. Palmer így végzett Cecillel.
Annak ellenére, hogy Palmert tisztázták, zimbabwei vezetője, Theo Bronkhurst ellen tovább folytatják az eljárást. Perének következő tárgyalási napja csütörtökön lesz. A vád ellene: illegális vadászat megakadályozásának elmulasztása.

„Ha tudtam volna a nevét…”
Cecil a zimbabwei Hwange Nemzeti Park egyik legfőbb attrakciója volt, tizenhárom éves korában végzett vele a vadász. Az Oxfordi Egyetem is vizsgálta élete során, a tapasztalatokat az oroszlánok kipusztulásának megakadályozására használták fel.
Walter Palmer két hónapnyi szünet után tért csak vissza fogorvosi rendelőjébe. A kényszerű szabadság oka az volt, hogy Cecil lelövésének hírére komoly támadás indult ellene a közösségi oldalakon, házának falát összefirkálták, megfenyegették őt és családját is. Szeptember elején a férfi megtörte a csendet, és interjút adott a Minneapolis Star Tribune-nak. Már akkor arra hivatkozott, hogy minden engedély a birtokában volt az állat elejtéséhez. Hozzátette, hogy ha tudta volna, hogy az oroszlánnak van neve, nem lőtte volna le.

Forrás: MNO