Elképzelhető, hogy tilos lesz láncon tartani a kutyákat.


Ez viszont több problémát vet fel: Be fogják-e tartani a gazdák? Ki fogja ezt ellenőrizni? Milyen hatással van az ebekre a tartós láncon tartás? Ezekről van szó az Egyenlítő című műsorban, melynek vendégei dr. Fodor Kinga állatorvos és Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora.

Fodor Kinga arra hívja fel a figyelmet, hogy egy 2010-ben érvénybe lépett kormányrendelet szerint a láncon tartás jelenleg is szabályozva van. Ez előírja, hogy a hat hónapnál fiatalabb négylábúakat tilos megkötve tartani, az ennél idősebb társállatokat pedig meg lehet kötni, de nem lehet folyamatosan kikötve tartani az ebet. Emellett a megkötésre használt eszköz hossza is meg van határozva a kutyák méretétől függően. Viszont most betilthatják a kikötés minden formáját. Szilágyi István arra mutat rá, hogy nem a jogszabályokkal van baj, hanem a törvények betartásával és betartatásával. Az Egyenlítő vendégei szerint ez az ellenőrzés a gyakorlatban nem igazán működőképes és valószínűleg a szomszédokra marad. A jogszabály megszegése esetén szabálysértési bírságot lehet kiszabni, de Szilágyi Istvánnak egyébként nincs tudomása arról, hogy ilyen típusú szabálysértést szankcionáltak már volna. Dr. Fodor Kinga szerint az a legnagyobb probléma, hogy az emberek nem akarják elfogadni azt a tényt, hogy az állattartás pénzbe kerül. Emellett nagyon sokszor arról beszélnek, hogy az embernek mihez van joga, de a kötelességeket elfelejtik. Hozzátette, hogy az állatvédelmi témák kapcsán a viták gyakran átkerülnek a másik oldalra, hogy az ember miért nem engedheti meg magának, hogy költsön az állatra, és így az állatok jóléte másodlagos kérdés lesz. A láncon tartás a négylábúaknál sok esetben agressziót eredményez.


Szilágyi István szerint csak az tartson állatot, aki felelősségteljesen tud gondoskodni róla. Nézzék meg október 14-én este 11 órától az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork tévén, melynek vendégei dr. Fodor Kinga állatorvos és Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora lesznek.

http://videa.hu/videok/allatok/kutyaugyek-P2tQSJnc30AP2yCO

Forrás: OzoneNetwork