A VKE Diana Vadászhölgy Klub hagyományos szakmai konferenciájának 2015. október 17-én a Kaszó Zrt. adott otthont.

A Kaszó Zrt. Ökocentrumának konferenciatermében a szakmai napot a Diana Vadászkürt Együttes nyitotta meg, melynek megalakulásával régi nagy álmunk vált valóra. Az együttes szakmai vezetője Gyurik Rita. Az ő szervezőmunkájának köszönhető, hogy a vadászhölgyek a Vadászkamara Kürtegyüttes tagjainak segítségével mindössze néhány hónap alatt ekkora fejlődésen mentek keresztül. A lelkes csapat –Békési Evelin, Eördögh Katalin, Gubritzky Mária, Nebenmayer Viola, Süli Ilona- kitartó munkájának eredményét boldogan hallgatta a konferencián részt vevő közel félszáz vadászhölgy.

A kürtszót követően Bán Beatrix, a Klub elnöke adta át a 2008-ban alapított „Év megyei szervezete” díjat, melyet 2015-ben hasznos és színes programjaiért, az országos rendezvényeken történő aktív részvételéért, a VKE Diana Vadászhölgy Klub munkájában, kitűzött céljai megvalósításában nyújtott áldozatkész szerepvállalásáért a Borsod-Abaúj Zemplén megyei szervezet érdemelte ki. A díjat Baló Attiláné, a borsodi szervezet elnöke vette át.

A konferencia első előadója Dr. Heltai Miklós egyetemi docens, a SZIE MMK Vadvilág Megőrzési Intézetének munkatársa volt, aki a városi vadgazdálkodás aktuális kérdéseit ismertette a részt vevőkkel. Izgalmas előadásában részletesen ismertette a Budapest XII. kerületében végzett kutatásai eredményét, rávilágítva a helyzet súlyosságára, egyben felvázolva a probléma lehetséges megoldásait.

A kávészünet előtt ifj. Bencze László, a Kaszó Zrt. vadászati osztályvezetője mutatta be röviden az erdőgazdaság történetét, gazdálkodását, elért eredményeit.

A rövid szünetet követően Bleier Norbert egyetemi adjunktustól, a SZIE MMK Vadvilág Megőrzési Intézetének munkatársától hallhattunk fényképekkel és videofelvételekkel gazdagított előadást a trófeás nagyvad elbírálásáról. Norbi hullajtott agancsokkal, illetve őz- és gímtrófeákkal szemléltetve mélyítette el a kormeghatározáshoz szükséges ismereteinket.

Az ebédet követően kisvasúttal a Baláta-tóig utaztunk, ahol szakszerű idegenvezetés mellett megismerhettük a csodálatos természetvédelmi terület történetét, sokszínű élővilágát, és bejártuk a dr. Marián Miklós sétányt is.
Fáradtan, de számtalan új ismerettel és csodálatos élményekkel gazdagabban tértünk vissza a kisvasút végállomására.

Hálásan köszönjük a Kaszó Zrt. vezetésének és munkatársainak a szívélyes fogadtatást, mellyel nagyban hozzájárultak szakmai programunk sikeréhez. Köszönettel tartozunk továbbá a Földművelésügyi Minisztériumnak az „Állami feladatok átvállalása az agrár- és vidékfejlesztési programok megvalósításában” előirányzat terhére, a VKE Diana Vadászhölgy Klub szakmai konferenciájának megrendezéséhez nyújtott támogatásért.

Forrás: Diana Vadászhölgy Klub