Továbbra is jelentős mértékben lopják a fát megyénk erdeiből. Az, hogy idén télen „csak” kétszázezer köbméternyi fa tűnt el az erdőkből, nem annak köszönhető, hogy kevesebb a fatolvaj, hanem annak, hogy eddig viszonylag enyhe volt a tél.
– Míg Kőtelekről átértem Nagykörűbe, csak addig négy embert láttam, hogy lopja a fát – mondta Luzsi József, a magán-erdőgazdálkodók országos szövetségének elnöke.

– Kérdeztem az egyiktől, hogy miért lopja, hiszen volt lehetősége gyűjteni. Mondta, hogy mindössze huszonkétezer forintból kell megélnie, és azt csinálok vele, amit akarok. Neki mindegy, de meg nem fagyhat. A másik kis traktorral hozta ki az erdőből a fát. És nem tudunk a helyzet ellen tenni, azokkal az emberekkel szemben , akik kis tételben viszik a fát, egyszerűen nem lehet mit kezdeni.
Ez egyrészt lopás, másrészt természetkárosítás. Pont most számoltam ki, ha hazánkban háromezer település van, és minden településen csak háromszor megy ki valaki, és mindenki elvisz egy negyed köbméter fát, akkor ez több mint kétszázezer köbméter fa... Márpedig ennél többen mennek ki fát lopni az erdőbe. Ha ezt teherautóra raknák, és egymás mögé állnának, akkor a sor Szolnoktól Budapestig érne. Ez a kétszázezer köbméter fa ezerötszáz-kétezer hektárnyi területet jelent. De ne úgy képzeljük, hogy egybefüggően, hiszen a fát innen is, onnan is kivágják, és ezzel egy ronda látvány tárul az ember elé. Aki ezt látja, gondolhatja, hogy miféle gondatlan erdőgazdálkodás folyik a területen – fejtette ki a szakember.
– A tapasztalat az, hogy előfordul a kis mennyiségben, saját használatra, szabálysértési értékre történő fakivágás és eltulajdonítás, de egyre gyakoribbá válik az eladásra szánt nagyobb mennyiségű fa kitermelése is, mellyel esetenként több százezer forintos kárt okoznak az erdő tulajdonosainak, kezelőjének – mondta Pásztorné Kovács Ágnes. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense hozzátette:  – Kétféle esettel találkozhatunk, az egyik, amikor lábon álló fákat vágnak ki, ezzel nemcsak anyagi, hanem ökológiai kárt is okozva, másfelől az erdészet által szabályosan, tervszerűen kitermelt készletet „lovasítják meg”, akár teherautóval is.

– Én úgy látom, ez a falopásos kategória a bűnözésnek annyira a legalja, amivel úgy igazán senki sem foglalkozik – vélte Luzsi József. –   Nálam húsz-huszonöt közmunkás dolgozik. Abból, ha valaki lop, csak szabálysértés lesz belőle. Ha az önkormányzat megbünteti húszezer forintra mondjuk az én feljelentésem kapcsán, akkor a végrehajtótól nekem jön egy papír, hogy az önkormányzat béréből, amit közmunkában keres az illető, vonjam le fokozatosan a húszezer forintot és utaljam át. Tehát nálam dolgozik, tőlem lopott, én vonom le a pénzt, és a szabálysértési összeget én utalom az önkormányzatnak. Vagyis az én kárommal senki sem foglalkozik – mondta elkeseredetten a szakember, aki szerint az elmúlt évekhez képest csak annyira csökkent a falopások mértéke, amennyire enyhe volt a tél.
– Mindenhogy szomorú ez a helyzet, és az, hogy csak ennyi fa tűnt el az erdőkből, semmi másnak nem köszönhető, csak annak, hogy ilyen tűrhető  volt a tél. Ráadásul sokaknak nem csak fűtésre kell a fa, hanem ezzel főznek, melegítik meg az egytál ételüket. Ezeknek az embereknek ez az utolsó lehetőségük, a falopás. Nem tudom, ezt milyen jogszabály tudná megakadályozni...  Tóth András
Kőkemény rendeletek: akár komoly bírságokat kaphatnak – a gazdálkodók
– Nekünk kőkemény rendeleteknek kell megfelelnünk. Tőlünk nem mehet el úgy fa, hogy ne tudna róla a NAV. Ezzel persze a gazdálkodók terhe növekedett meg, pont azoké, akik legálisan működnek – sorolta Luzsi József. – És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a tolvajok okozta hiányt a gazdálkodónak kell pótolni. Ha ez nem sikerül, bírságot kap, ha nem tudja kifizetni, akkor akár el is árverezhetik a vagyonát. Ha mondjuk valaki örökölt egy kisebb erdőt, és abban vannak gazdálkodási elmaradások, akkor leginkább nem vagyont, értéket, hanem csak nyűgöt, kötelezettséget örökölt az illető. Amivel nem biztos, hogy mindenki képes megbirkózni. És miért fordulhat ez elő, hogyan kerülhet ilyen helyzetbe? Azért, mert mások ellopták az erdeje egy részét... – fejtette ki az elnök.

Forrás: Szoljon