Nyíregyháza – Új fogalomként szerepel a vadgazdálkodási tájegység kifejezés az ősszel elfogadott, módosított vadászati törvényben.

Korábban már foglalkoztunk a tájegységekkel, hiszen számos problémával jár együtt a kialakításuk. A határvonalak még nem véglegesek, február 12-éig tart a társadalmi egyeztetésük.

Kettévágná a területet

Mint korábban megírtuk, az Országos Vadgazdálkodási Adattár alapján megyénket legelőször a következő három tájegységre osztották fel: Nyírség, Felső-Tisza-vidék (sok nyírségi területtel), Bodrogközi-Tisza menti terület. Már akkor kifogásként jelentkezett, hogy a Nyírség teljesen más jellegű terület mint a Felső-Tisza vidéke, a Bodrogköz pedig más közigazgatáshoz tartozik.

A Megyei Vadgazdálkodási Tanács jelezte ezt a kifogást az illetékeseknek, s a napokban nyilvánosságra hozott tervezetben már teljesen más helyen vannak a tájegységi határok. Ebben az utolsó tervezetben szereplő tájegységi határvonalakkal már egyetért a vadászati szakma, csupán egy bökkenő maradt: két vadásztársaság életben maradását veszélyezteti, hogy a határ a Nyírség és a Tisza menti tájegység között nem a 4-es számú főútvonal, hanem a Nyíregyháza–Záhony közötti vasútvonal.

– A tervezett tájegységi határ kettévágná a vadászati területünket, s már nem lenne meg sehol sem az a minimális, 3 ezer hektár nagyságú terület, ami kellene a törvény által előírt működéshez – mondta el érdeklődésünkre Szilágyi János, a kótaji székhelyű Trófea Vadásztársaság elnöke. – Éltünk az egyeztetés lehetőségével, a Földművelésügyi Minisztériumnak és a megyei hivatalnak is jeleztük a problémánkat, de javasoltunk alternatív megoldást is. Záhony és Nyírbogdány között maradhatna tájegységi határként a vasútvonal, a nyírbogdányi vasútállomástól pedig ki kellene hozni a 4-es számú főútra a határt. Ez a 20 kilométeres határkorrekció életben tarthatná a Trófea Vadásztársaság mellett a nyíregyházi Tangazdasági Vadásztársaságot is, és nem sérülne senkinek sem az érdeke. A nyíregyházi Új Erő Vadásztársaság egy kisebb területét veszítené el, de a működése nem lenne veszélyben.

A 4-es út legyen a határ!

A nyíregyházi Tangazdasági Vadásztársaság ötvenéves múltra tekint vissza.

– A legutolsó verzió szerint a határvonal a mi területünket is kettévágná, s akkor már mi sem tudnánk felmutatni 3 ezer hektár nagyságú területet – tájékoztatta lapunkat Kovács Gábor, a civil szervezet titkára. – Mi is támogatjuk azt a gondolatot, hogy Nyíregyháza és Nyírbogdány között a 4-es számú főútvonal legyen a tájegység határa. Az aggályainkról tájékoztattuk az illetékeseket. Bízom benne, hogy a megoldást jelentő korrekció nem ütközik majd akadályokba, hiszen furcsa lenne, ha egyetlen tollvonással megszüntetnének egy ilyen nagy múltú vadásztársaságot.

Kihúzták alóluk a talajt? Amin a vadásztárságok évtizedeken át dolgoztak, a törvénymódosítás elveszi

Pontosabban egy törvénymódosítás módosítása, ami átrajzolja a térképet. – Úgy gondolom, szakmailag megalapozatlan döntést hoztak az új határokkal, kívánságlista alapján húzták meg a vonalakat. A környező vadásztársaságok „ránk jönnek” – mondja a vadásztársaság elnöke.

Forrás: SZON