A háromnapos Gömör Expo kiemelkedő eseménye volt a X. Nemzetközi Vadásznap, amely a Hubertus ökumenikus szabadtéri Istentisztelettel kezdődött. A rendezvényt ünnepélyesen pénteken nyitotta meg Tamás Barnabás polgármester.

Ünnepi szónokok voltak: dr. Székely László, a Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetségének elnöke, Kriston Nándor, az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke, Tamás Barnabás polgármester, Tibor Leboczký, a Szlovák Vadászati Kamara elnöke, dr. Jámbor László, az OMVK elnöke, valamint Demeter Zoltán országgyűlési képviselő.

Mindnyájan azt hangsúlyozták, hogy mennyire fontos a vadgazdálkodás, az erről való kommunikáció, a lakosság megismertetése a vadásztársaságok fontos munkájával, s hogy bizony a társaságok tevékenysége nélkül unokáinknak keveset mutathatnánk meg az erdő és a természet szépségéből.

A polgármester a szlovák vadászokkal való kiváló kapcsolatot is kiemelte, büszkén mondta, hogy nem csupán Gömör és Putnok, hanem az egész ország vadászait megszólítja.

Tóth Á. Dénes fővadásztól megtudhattuk, hogy ebben az évben a Nimród Vadászérmet Majoros László, a Háromkő Bérc, és Frantyisek Szőlős, a Rozsnyói Vadásztársaság tagja kapta. Érdeméremre Bolyki Géza, az Alsógömöri Nagyvadas Társaság tagja volt jogosult. A Hubertus keresztet Zilahi Ilona, a Putnoki Kossuth, valamint Stajt István, az Abaújszántói Vadásztársaság tagja kapták.

A hagyományos főzőverseny sem maradt el, tíz csapat versengett a zsűri díjaiért. A vadpörkölt számtalan ízesítéssel rotyogott az üstökben, de volt aki babgulyást főzött. Mások sült halat és haltepertőt kínáltak vendégeiknek, és nyársa került egy malac is.

A sportcsarnokban nagyon sok kiállítót láthatott a közönség, a trófeakiállítás osztatlan sikert aratott, végül kulturális programok zárták a háromnapos rendezvénykavalkádot.

Forrás: Gomorilap.sk