olajok es zsirokA hideg, párás őszi-téli vadászatok számával hatványozottan nő a jelentősége a sörétes és golyós puskák karbantartásának.


A használatfüggő külső- belső takarítás és a megfelelő felületvédelem a fő módjai annak, hogy fenntartsuk puskánk működőképességét, és meghosszabbítsuk élettartamát.

Ha a mai puskaárakat nézzük, vagy azt, hogy milyen költségeket jelenthet az elhanyagolt puska utólagos rendbetétele, megéri egy kis pluszt költeni a megfelelő termékre, ha ápolásról esik szó.

Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy valójában milyen célok szerint fejlesztik a tisztító olajokat és vegyszereket, mit kell tartalmazniuk ahhoz, hogy fegyverolajnak nevezhessük őket.

Leegyszerűsítve a puska legnagyobb kiterjedésű része egy, vagy több nagy felülettel rendelkező acélcső. A cső, vagy csövek felülete kívülről és belülről is rendszeresen ki van téve különböző szennyeződéseknek, párának, esőnek, a lerakódott égéstermékeknek, kezünk izzadságának, de akár vérnek is. A legjobb minőségű barnítások vagy bevonatok ellenére is ezek a hatások egyesével, de akár külön-külön is korrózióhoz vezethetnek. A csőszerkezethez persze még hozzáadódik néhány mechanikusan rövidebb vagy hosszabb úton mozgó, felületüket tekintve kis méretű elem. Ilyenek például az ejektorok, ütőszeg(ek), elsütő szerkezet, biztosító, zárolóelemek és kapcsolódó alkatrészeik.

Sok általános célú olaj – sőt néhány olcsóbb fegyverolaj – kiváló súrlódáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Ezek a termékek kiválóan megfelelnek autókban, kerékpárokban, háztartási célokra, sőt akár a repülőgépiparban, de például a sörétes puskák esetében kevés gyakorlati hasznuk van.

Számos alkalommal kérdezik, hogy a fegyverolaj mivel tud többet, mint bármely más ásványi, vagy szintetikus olaj, amelyet akár a hipermarketek polcairól vásárolhatunk? Például a „mindenre” alkalmas WD-40 vajon tudja ugyanazt a teljesítményt féláron, mint a kifejezetten erre a feladatra adalékot tartalmazó társai?

Többen osztják azt a tapasztalatot, hogy évtizedek óta gond nélkül tisztítják puskájukat WD-40-nel. Igaz, ami igaz a WD-40 összetétele alapján – magas oldószer tartalma miatt – hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket és a nedvességet, viszont más olajokat és zsírokat is eltávolít. Általában igaz, hogy a puskákat a szekrénybe helyezés elött ne olajozzuk túl. Ebben a tekintetben egy kiadós WD-40-es felületkezeléssel a tárolóba visszahelyezve a fegyverről – az alacsony viszkozitása miatt – a felesleges olaj a szerkezetbe szivároghat és oldja a csapokon és az elsütési láncban fontos szerepet játszó gyári kenőanyagokat. Ezzel akár az elsütési karakterisztika is változhat. Az olajcseppek további problémát is okozhatnak, mert az oldószertartalom hatására károsodhat a tusa felületkezelése is.

Golyóspuskák tisztítását illetően az utóbbi időben komoly fejlődésen ment keresztül a vadásztársadalmunk nagy része. Egyes vadászok a sportlövőkön is túltesznek, megszállottan tisztítják a puskacsövet minden használat után. De a karbantartáshoz átlagosan hozzáálló kollégák többsége is a cső, vadászat utáni csőkígyóval történő kihúzása mellett 20-30 lövésenként intenzív, olajjal történő tisztítást is végez. Nagyon fontos, hogy gondoskodjunk puskánk műszaki állapotának fenntartásáról, azonban a tisztítószerek túlzott, vagy nem a kezelési útmutatóban előírt használata éppúgy károkat okozhat, mint a hanyagság.

Nem teljesen korrekt azt állítani, hogy minden puskát folyamatosan, vagy időszakonként muszáj átolajoznunk a megfelelő működéshez és az elhasználódás elleni védelemhez. Az évente kétszer-háromszor kézbe került puska valószínűleg nem fog meghibásodni a megfelelő kenés hiánya miatt és nem valószínű, hogy idő előtt tönkremegy. Tehát a karbantartás rendszerességét és „mélységét” az igénybevétel mértékével célszerű összhangba hozni.

Különböző, a fegyverekhez rendszeresített, karbantartásra tervezett olajfajtát különböztethetünk meg:

Kifejezetten a működést elősegítő, vagy kenő olajok: Ezek az olajok jellemzően szintetikusak és képesek ellenállni a lövés közben előforduló nagy nyomásnak és hőnek. Eközben csökkentik a felületek közötti súrlódást, fenntartják és javítják a puska működését és megbízhatóságát.

Tisztító és konzerváló olajok: Ezek az olajok nem adnak kiemelkedő kenési teljesítményt, de megvan az az előnyük, hogy alkalmasak a puska korrózió elleni védelmére még szélsőséges környezetben is.

A legtöbb fegyverolaj már úgynevezett CLP, vagy 3 az 1-ben olaj, azaz kenést elősegítő, égéstermékeket oldó és korróziógátló hatással is rendelkezik. Mindenre képesek, de bizonyos korlátok között - a bennük lévő adalékoknak köszönhetően. Például a réz és égéstermék oldó képességük korántsem olyan jó, mint a kifejezetten erre a célra készült oldószereké (pl. Robla Solo, Nano hab, vagy Bore Tech Eliminator), de valamennyire betöltik ezt a szerepet is.

Zsírok: Bár a zsír nem olaj, nagyon hasznos lehet lőfegyvereknél, de kizárólag azokon a helyeken, ahova a gyártó javasolja – különösen ott, ahol hosszútávon a felületen kell maradnia a kenőanyagnak. A hátrányuk, hogy hideg időben megdermednek, ezzel – összetételük függvényében – kenési tulajdonságaik romlanak. Emellett összegyűjtik a környezetből származó szennyeződéseket, például a port, amelyet a kapcsolódó fémfelületek között tartanak ezzel fokozva koptató hatásukat. Ezért a zsírral fedett felületeket érdemes időnként letisztítani, a régi kenőanyagot eltávolítani és tiszta zsírt felvinni a felületre.

Miért jobb tehát a fegyverolaj a puska tisztításához? Mert a legtöbb minősített, ismert gyártótól származó fegyverolaj könnyű, tiszta ásványi bázisú alapolajból készül, kíméletes a műanyag alkatrészekkel szemben és a farészek bevonatait sem károsítja. Emellett ellátja a puskáink karbantartását érintő három kulcsfontosságú feladatát.

Forrás: Nimród (Megjelent a Nimród 2023 januári lapszámában.)