ozbakok somogyVéget ért az őzbak vadászati idénye. Somogy vármegye vadászati szakügyintézőjét, Bognár Tamást kérdeztük az eddigi tapasztalatokról.


A szakember elmondja, hogy a vármegye őzállománya évről évre fogy, ami főleg az aranysakál kártételének tudható be. 10 évvel ezelőtt 1700 bakot bíráltak, ám ez a szám az évek során folyamatosan csökkent és idén várhatóan 1300-1400-nál fog megállni. Vannak olyan vadásztársaságok, melyek már nem is hasznosítják az őzbakot, mert annyira lecsökkent az állomány nagysága.

Somogyban az átlagos agancstömegek 270-300 gramm körüliek és 410-420 grammnál érik el az érmes minősítést, az 500 grammot meghaladó agancsok már kiemelkedőnek számítanak. A minőség évente változó, hol jobb, hol rosszabb. Tavaly például 6 aranyérmes trófea volt, idén viszont idáig még csak 2, valamint 13 ezüst, 36 pedig bronz minősítést kapott.

Az idei trófeák minősége tehát átlagosnak mondható, sőt inkább gyengébb a tavalyi évhez képest, az érmesek száma kevesebb, mint az előző esztendőben, ahogy a bírált bakok mennyisége sem fogja elérni a tavalyi számot. Jelenleg 1280 lebírált agancsosnál járnak és a trófeák bemutatására még egy hónapjuk van a vadászatra jogosultaknak, de Bognár Tamás nem gondolja, hogy a következő hetekben 100 darabnál több érkezne.

Általánosságban elmondható, hogy azok a területek, melyek eleve jó élőhelyet biztosítanak az őznek, tudják hozni a jó trófeatömegeket, de azoknál a vadásztársaságoknál, ahol kevésbé kedvezőek a feltételek, gyengébb az őzállomány minősége.

Az idei - eddig lebírált - két aranyérmes trófea tömege az 500 grammot meghaladta, ám az 550 grammot nem, de még folyamatosan érkeznek a bírálandó trófeák - teszi hozzá Bognár Tamás -, köztük vármegyei szinten „az év bakja”, mely Kapronczai Tamás kíséretében került terítékre, (agancsának 24 órás kiskoponyás tömege 635 gramm) és a bírálatára október 6-án kerül sor.

Forrás: Nimród