ezüstérmes vadkanA Rábapatonai vadásztársaság területén alig több, mint 1 hónapon belül kettő hatalmas vadkan esett Rábapatona határában!
Az első vaddisznó kan, június 9-én a pinkeréti erdőből váltott ki a búzatáblára este 10 órakor, egy jól irányzott lövéssel, azonnal helyben maradt. Az elejtés szemtanúja volt Bán Ferenc Képviselő társam, aki gyakran elkísér vadászatokra. A vaddisznó korát 5-6 évesre becsültük. Súlya:zsigerelve 96 kg.

A nemzetközi trófea bíráló bizottság ezüst éremmel jutalmazta, CIC Pontszám 115.15

ezüstérmes vaddisznó trófea
 
aranyérmes vaddisznóA második vaddisznó kan július 13-án esett, a Nagyerdőből váltott ki a „peniakácos mellett” szintén búzatáblára, a lestől alig 30 méterre. A szerencsés elejtő Vigh József sportvadász, akit elkísért fia, Jocó.
A nemcsak patonai, de megyei viszonylatban is rendkívül nagy súlyú disznó zsigerelt súlya 184kg volt.

aranyérmes vaddisznó trófea

Érdekességképpen néhány gondolat!

Az általam elejtett „pinkeréti remete” vaddisznót már 3 éve figyeltem, mozgásterülete a pinkeréti erdő és a fülöperdő, sóstó körzetében volt, az elmúlt év decemberében,egy lövés által kisebb sebesülést szenvedett a jobb hátsó lábára, amit az elejtéskor is felfedeztünk.
A Vig József által elejtett, hatalmas vadkan a Patonai nagyerdő –Téglavető körzetben mozgott .Természetesen az ilyen nagy disznóknak esős időben jól látható nyomaik maradnak hátra az éjjeli portyázás után , mivel rendkívül óvatosak , gyakran változtatják megszokott váltóikat, kitartás és szerencse kell hozzá, hogy valaha is terítékre kerüljenek.

A vaddisznó trófeája az agyar, a bírálatnál legfontosabb szempont: Nagyagyar (jobb-bal), Nagyagyar szélessége (jobb-bal), Kisagyar körmérete (jobb-bal) + szépségpontok – levonás.

A lakosság figyelmét szeretném azért felhívni , hogy megváltozott a vaddisznó élőhelye, a nagy erdőkből lehúzódtak a kisebb erdős és mezőgazdasági területekre, ahol éjszaka élelem után kutatva kóborolnak. Becsült állományuk közvetlen Rábapatona község körzetében kb. 60 db.

Nappal az erdős sűrű bokros területeken pihennek. Általában elmondható, hogy az embertől félnek, hangra, vagy idegen szagra gyorsan elillannak. Azért nem árt az óvatosság, mivel az erdő sűrűjében, ha váratlanul megzavarják őket, főleg az ilyen öreg kanok , hamar támadásba lendülhetnek. Nem kevésbé veszélyes a malacokat vezető kocával a találkozás, főleg ha az általunk szabadon sétáltatott kutya megtámadja a malacokat, a kölykeit védő koca, vagy éppen vadkan elől legjobb ha a kutya és a gazdája ez első fára menekül!

Bári Zoltán sk.

Forrás: Rábaközi Hírek