kaeg trófeaszemle2011. október 1-én került sor, immár másodízben, Győr-Moson-Sopron megyében a Kisalföldi Erdőgazdaság trófea mustrájára a Vitnyéd melletti Göbös majorban.
A rendezvényt a Lővérek Vadászkürt Együttes nyitotta meg, ezután  Kóródi Sándor erdészetigazgató, mint házigazda köszöntötte a megjelent vendégeket és hivatásos vadászokat. A köszöntés után Orbán Tibor vezérigazgató területenként elemezte az idei eredményeket.

A szeptemberben terítékre került trófeák reprezentálják a megye gímállományát, hiszen a hat vadászterületről kiállított 63 gímagancs a hansági élőhelytől a bakonyszéli területekig bezárólag nagy távolságokból került a kiállítás helyszínére. A hat gazdálkodási egység közül idén kiemelkedett a Győri erdészet gönyűi területe, ahol is az elejtett öt bikából négy, érmes minősítést kapott, az átlagos agancstömeg 7,54 kg-ot nyomott, ezt a megyében bármely erdészet megirigyelhetné.

A legtöbb bikát a Rábaközi Ftk. területén ejtették el szám szerint 35 darabot, amelyből 10 érmes, az átlagos trófeasúly 5,06 kg.
    
Statisztika: Princz-Hanyi Ftk.        2 db    átlag:6,68 kg    1 ezüst
                    Alsó Szigetközi Ftk. 6 db    átlag:5,40 kg    1 ezüst, 1 bronz
                    Gönyűi Ftk.               5 db    átlag:7,54 kg    1 ezüst, 3 bronz
                    Ravazdi Ftk.        10 db    átlag:5,51 kg    5 bronz
                    Dél-Hansági Ftk.      5 db             átlag:5,38 kg    2 bronz
                    Rábaközi Ftk.       35 db    átlag:5,06 kg    1 ezüst, 9 bronz

A kiállított 63 gímagancs átlagos tömege 5,44 kg, ami a tavalyinál jobb, azonban még láthatóan van fejlődési lehetőség az állományokban. A területek gazdálkodását meghatározza a vendégkör anyagi helyzete. Sajnos az országos viszonyokhoz hasonlóan egyre kisebb az igény a nagy agancstömegű bika elejtésére, jellemzően az 5-6 kg körüli trófeákért jönnek a vendégek, így törvényszerű a középkorú állomány vadászatának a túlsúlya.

Forrás: ForestPress