bakonyerdő trófeaszemleKáptalanfa-Sárosfő – A Bakonyerdő Zrt. kiegyensúlyozott gazdálkodására utal, hogy a szeptemberi szarvasbőgés idején rendszeresen 75-77 darab hat kilogramm feletti trófeával rendelkező gímbikát lőnek.

- Nem az a célunk, hogy dicsekedjünk, hanem, hogy valós képet mutassunk: milyen vadállománnyal rendelkezünk, azzal miként gazdálkodunk. Mindezt Varga László vezérigazgató mondta a Bakonyerdő Zrt. hagyományos trófeaszemléjén.

A társaságnál a szeptemberi szarvasbőgés lezárásaként immár ötödik alkalommal tartottak trófeamustrát, hagyományosan a devecseri erdészetükhöz tartozó sárosfői vadászházuknál. Az esemény rangját jelzi, hogy még soha ennyi trófeát – 99 – nem láthattak együtt a vadászok.

Míg tavaly a sok csapadék, idén a nyári meleg és az aszályos időjárás határozta meg a szarvasok nászát, egyik sem volt könnyű időszak, mondta Korn Ignác vadászati osztályvezető. Az idei vadászat szintúgy nyögvenyelősen indult. Szeptemberben 200 vendéget fogadtak, zömmel Németországból és Ausztriából. Mivel a Balaton-felvidéki, és a bakonyi területeiken más-más időszakokban volt bőgés, így a vadászatokat átcsoportosították.

A legnagyobb bikát a devecseri erdészet területén lőtték, ennek a trófeája 10,12 kilogrammot nyomott, aranyérmes minősítést kapott. A vendégüket Nagy Géza hivatásos vadász kísérte.

A Bakonyerdő Zrt. vadászterületein a szeptemberi szarvasbőgés során 184 gímbika került terítékre, ami kiemelkedőnek mondható a 150-160 közötti éves átlagokhoz képest. A trófeák átlagsúlya 5,7 kilogramm volt, ami némileg elmarad a tavalyi átlagsúlytól (hat kilogramm), de ugyanannyi, mint a tavalyelőtti, ami kiegyensúlyozott gazdálkodásra utal. 77 trófea volt hat kilogramm feletti, akárcsak tavaly, ami kettővel több, mint a 2009-es adat. A szemle napjáig 169 trófeát bíráltattak le, amiből 80 darab érmet kapott, ezek közül három aranyérmes.

Forrás: Napló Online